ISW: Пригожин се опитва да принуди руското министерство на отбраната да признае ЧВК 'Вагнер'

OFFNews 14 януари 2023 в 08:26 6389 10

Пригожин

Снимка Getty images

Евгений Пригожин

Евгений Пригожин е укрепил позициите си, след като руското министерство на отбраната призна участието на неговата ЧВК "Вагнер" в завземането на Соледар, смятат експерти от Американския институт за изследване на войната (ISW).

Министерството вече обяви завземането на Соледар. В първия доклад ЧВК "Вагнер" изобщо не се споменава, въпреки изявленията на Пригожин, че именно неговите щурмоваци са превзели града преди няколко дни. Според ISW това е предизвикало бурни реакции в руското информационно пространство. До вечерта се появи друго съобщение от Министерството на отбраната "във връзка с медийни съобщения".

Настъплението е извършено от "разнородна група руски войски", а "директният щурм на кварталите на Соледар" е извършен от "доброволчески щурмови части" на ЧВК "Вагнер", гласи съобщението на ведомството.

Някои провокирани блогъри смятат, че именно Пригожин е принудил военното министерство, първо, да излезе извън рамките на преднамерено неясната реторика, и второ, да се откаже от политиката на въздържане от официално признаване на ЧВК "Вагнер" и нейните военни усилия, казват експертите. Досега Министерството на отбраната не е споменавало "Вагнер" в докладите си.

"Вероятно Пригожин се опитва да използва победата в Соледар като инструмент за преговори, за да повиши доверието към себе си в Русия. Споменаването на силите на "Вагнер" от страна на Министерството на отбраната в отговор на обществения протест е значителна победа за Пригожин, която затвърждава статута му на решаващ участник в тази война", се казва в доклада на института.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че Пригожин се нуждае от победата в Соледар, за да докаже на президента Владимир Путин, че неговите сили са по-добри от конвенционалната армия. Цитирайки украинския министър, авторите на ISW обръщат внимание на публикуван от пресслужбата на Пригожин въпрос към журналист за възможна среща с Путин "след успешното освобождаване на Соледар". В отговор Пригожин го посъветва: "Не се занимавай с глупости".

ISW не може да прецени вероятността за такава среща, но предполага, че Пригожин ще се опита да се възползва от ситуацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5840

10

Алфа цитираш ми статия от 2014 и преразказ по картинки на Барозу. А дай малко по- сериозно. Да вярно, ако руснаците бяха влезли 2014 нямаше да го има това сега и Окрайна щеше да е свободна от тази Хунта. Но те спазват международното право и се довериха на западните дегенерати, а това беше грешка. После 8 години си носеха последствията.
Смешно е как изопачаваш фактите, навярно за пред невежите по темата минава. Смешното е че и другите тролове тук започват да повтарят една и съща лъжа като папагали.

1000

9

Mariana Dusheva

14.01 2023 в 14:20

Писах го един път...Този е по-нова,но и по-жалка версия на Аркан от добрите години на ''Србия и српски мир''.Краят му ще бъде подобен,ако не и още по-ужасен,щот се е взел по-насериозно и от предишния колега по ''килийно образование''.Няма даже да има кой да го оплаче подобаващо...Не знам търкащата чаршафите с надувната кукла на уткин,хубу,че не го ревнува от специфичните му секс-копнежи,поне да балканска,в случая рашистка Дива.Тъй де,Цеца поне да пее може,а бедният вибратор на руските несъстояли се полю.ции,тъй ще си отиде без една неизпята песен за него!А,толкоз много се стара!Тццц...

1000

8

media

14.01 2023 в 13:40

бай Пешо от Перник 7 Според нашите записки, самият вие твърдяхте това от предишните си вече излезли от употреба акаунти. Освен ако не кажете, че предишните акаунти с това име не са били ваши :):):). Мога да ви изпратя екранна снимка, та да си припомните. Просто се свържете с мен на мейла който посочих многократно. Може пък и да се съгласите на интервюто.

2073

7

Johnny B Goode

14.01 2023 в 10:50

Пешко, ако имаше още една мозъчна клетка да прави компания на другата, щеше да разбереш колко си зле и да скочиш под влака за Перник.
След така наречените референдуми джуджака вече бе разбрал, че е затънал в блатото дълбоко. Ти и другите рашистки келемета още не можете.

2550

6

alfakentavur

14.01 2023 в 10:41

Ето показвам ти. От фашисткия Кремъл даже се обясняват и се оправдават, че думите на Путлер "били извадени от контекста".

Айде сега се хвърли от високо, рашистка подлого, и ни отърви от зловонието си!

https://www.vedomosti.ru/politics/articles/2014/09/02/putin-zayavil-glave-evrokomissii-chto-pri-zhelanii-on-mog-by

-5840

5

Айде покажи ми къде са казали, че ще е тридневна операция?!? Всички тролове повтарят тази опорка, а не знам от къде идва и защо?!? На церемонията след референдумите Путин говори, че им предстоят тежки 10 години, но никъде не е говорил за три дни?!?

2550

4

alfakentavur

14.01 2023 в 10:27

Наистина ли? След като "тридневната операция" се влачи вече 11 месеца и след като орките отдавна избягаха от единствения областен град, който бяха окипурали и то с предателство, избягаха и от още стотици населени места, сигурно точно Украйна има нужда да отвлича вниманието.
Рашистките подлоги отново бълнувате и халюцинирате. Продължавайте да сте масковски мекерета за жълти копейки.

-5840

3

Удавници за сламка се ловят. Явно надежда във ВСУ няма вече и трябва да се отвлича вниманието на аудиторията от колосалните загуби в Бахмутско направление с такива статиики.

2550

2

alfakentavur

14.01 2023 в 10:13

Нацистите още не са превзели Соледар, но ще отстъпят от там рано или късно.
Рашистките подлоги ще останете отново безработни като ви спрат копейките.

-795

1

Дедо МразИ

14.01 2023 в 09:41

Това не прикрива факта, че нацистите гордо отстъпиха от Соледар и скоро ще загубят и Бахмут