ISW потвърждава напредък на ВСУ в контраофанзивата на юг и на изток, Русия с над 40 атаки по въздух и земя

OFFNews 05 септември 2022 в 09:15 7735 4

Украинските сили са постигнали напредък, който може да бъде потвърден, съобщи ISW

Снимка Оперативно командване "Юг" на ВСУ

Украинските сили са постигнали напредък, който може да бъде потвърден, съобщи ISW

Украинската контраофанзива на юг и изток постига напредък, който може да бъде потвърден. Украинските сили настъпват на няколко направления в Херсонска област и са завладели територия зад река Донецк в Донецка област, констатира в последния си анализ Институтът за изследване на войната (ISW).

В най-новия си доклад той се позовава на изявлението на президента Володимир Зеленски, който твърди, че три населени места са били освободени от противника. Украинският държавен глава не съобщава кои са те, но ISW посочва две от тях, използвайки официални и неофициални съобщения – Високопиля, откъдето се появиха кадри с поставянето на украинския флаг на покрива на сграда, северно от границата между Херсонска и Днепропетровска области, и Озерне, на северозапад от Сиверск.

Анализаторите на базирания във Вашингтон институт прогнозират, че скоростта на контранастъплението ще се промени драстично до дни, тъй като украинските сили работят за това да лишат руснаците от необходимите доставки, да нарушат работата на тяхното командване, да отслабят бойния им дух, дори когато наземните настъпления на руската армия продължават. Руснаците от време на време ще контраатакуват и ще си връщат някои заети позиции, и, разбира се, ще провеждат ожесточени артилерийски и въздушни атаки срещу освободените селища и настъпващите украински части.

ISW констатира, че през последните дни ВСУ са постигнали напредък, който е дал основание на руски миниблогъри за по-реалистични коментари.

В подкрепа на анализа на ISW са последните сведения от Генералния щаб на украинците и на Оперативното командване „Юг“ на ВСУ. В тях се съобщава за отделни успехи на украинската армия и унищожени техника и жива сила на противника, както и за неспиращи атаки с артилерия и ВВС от страна на руснаците. За последното денонощие Русия е нанесла 25 ракетни и повече от 22 авиационни удара срещу цели на украинска територия, се казва в сводката на Генералния щаб на ВСУ от понеделник сутринта. Повредена е цивилна инфраструктура в Харков, Димитровка, Константиновка, Зеленополие, Зайцево, Кодема, Соледар, Николаев, Вознесенск, Очаков Сухой Ставок и Безимянное.

В същото време според ГЩ ВСУ са нанесли ракетни удари и причинили огневи поражения по командни пунктове от различно ниво, складове за боеприпаси със стратегическо ниво, райони на съсредоточаване на военна техника и личен състав, райони на съсредоточаване и огневи позиции на артилерийски подразделения. , както и други важни цели". Украинците твърдят, че са унищожили през последното денонощие 19 танка и 10 артилерийски системи, както и 300 души жива сила на руската армия. Тази сутрин се появиха кадри от експлозии в склад за боеприпаси на руснаците в Харковска област.

В окупираната Херсонска област наместниците на Москва са забранили на населението да се придвижва до съседни местности, както и да преминава река Днепър по какъвто и да било начин – мостове или с лодки. При отказ от изпълнение на заповедта руснаците плашат с откриване на огън по нарушителите.

От своя страна южното командване на ВСУ съобщава за бунт в редиците на руснаците – в 127-и полк на 1 армейски корпус на Руската армия военнослужещите са отказали да участват в бойни действия заради недоволство от липсващо подкрепление и логистика. Според данните на ОК „Юг“ силите на 127-и полк на предна линия са останали включително без питейна вода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1655

4

ob1

05.09 2022 в 11:39

хахахах, от къде се осведомявал ордерчо - раша тудей :) Пиле, ти направо от извора пиеш! Най-отбраните помии от канала на путкин, от куфара - в екрана!

-1655

1

ob1

05.09 2022 в 09:48

"В окупираната Херсонска област наместниците на Москва са забранили на населението да се придвижва до съседни местности, както и да преминава река Днепър по какъвто и да било начин – мостове или с лодки. При отказ от изпълнение на заповедта руснаците плашат с откриване на огън по нарушителите."
Класици от ВСВ - заповед "нито крачка назад" и заградителни отряди от НКВД. Орките явно са създали машина на времето, но явно могат само да връщат все по-назад...