ISW: Няма доказателства Кремъл да стои зад атаките на Хамас срещу Израел

Аятолах Хаменей: Целуваме ръцете на хората, организирали атаката срещу ционисткия режим

OFFNews 10 октомври 2023 в 12:15 3945 4

обстрел
Урарите на Израел по Газа.

Американският Институт за изследване на войната (ISW) не е открил никакви доказателства и не смята, че властите в Кремъл имат каквато и да е роля в атаките на Хамас срещу Израел. Военните експерти не са регистрирали каквито и да е признаци за руска подкрепа както при подготовката, така и в ръководството и провеждането на операцията на палестинските терористи.

В същото време ISW продължава да смята, че Кремъл е използвал и ще продължи да използва атаките на Хамас в Израел, за да развие няколко информационни операции срещу Украйна. 

Изглежда, че Москва популяризира два паралелни наратива относно въздействието на атаките на Хамас в Израел върху руската война в Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на 9 октомври, че военноморската подкрепа на САЩ за Израел „предизвиква дълбока загриженост“ и че „има висок риск от намеса на трети сили“ в конфликта след първоначалните атаки на Хамас в Израел.“ Освен това Песков повтори продължаващия руски наратив, твърдейки, че западната подкрепа за Украйна ще намалее, тъй като Западът предоставя ресурси на Израел.

Говорителят на Кремъл отговори и на журналистически въпрос дали атаките на Хамас в Израел ще повлияят на войната в Украйна, като заяви, че „ситуацията в Израел е съвсем друго събитие“ и че войната в Украйна върви според „инструкциите“ и плановете на Путин. Тези изявления показват, че Кремъл прокарва два паралелни наратива относно атаките на Хамас: западната подкрепа и внимание към Украйна ще намалеят, но всяка бъдеща руска активност в Украйна ще бъде независима от по-големи геополитически събития и ще се случи благодарение на компетентните действия на руското ръководство и армия, посочват от Института за изследване на войната.

В същото време върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей отрече Техеран да е намесен в смъртоносните атаки, предприети от Хамас в събота.

Но също така той каза:

„Ние целуваме ръцете на онези, които планираха атаката срещу ционисткия режим“.

Като напомняне, известно е, че Иран финансира Хамас и доставя оръжия и обучава екстремистите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

788

4

jorj

10.10 2023 в 14:48

ISW много добре знаят, че точно путьо и иран седят зад хамас а Израел го знае още по-добре! Удара по терористите ще бъде бърз и безпощаден, путьо ще получи лично подарък по тяхната нова гадина, а иран когато трябва.

4638

3

Того

10.10 2023 в 14:31

Да ме прощават тези от ISW, но явно не са чели Юрий Безменов. Той е описал много точно действията на КГБ в такива ситуации, като войната между Хамас и Израел. Светът ще плати висока цена за подценяването на престъпната държава Руzия.

1973

2

autogentile

10.10 2023 в 13:24

Дъртият пергиш Хаменей май не само ръце е целувал, ама това е друга тема.

2099

1

Mateevk

10.10 2023 в 13:09

Войната в Израел е поредния епизод от кървавия сериал, който Русия определя като "нов многополюсен свят". В него войната вече е приемливо средство за водене на политика, а жертвите и разрушенията нямат значение. В този свят конфликтите се решават със сила и дори се търсят поводи за задълбочаването им до достигане на гореща фаза. И няма нужда Русия да е подкрепяла директно авантюрата на Хамас. Понякога мълчанието е по-красноречиво от всякакви думи. Навремето имаше един лаф - че партията е организатор и вдъхновител на всички наши трудови победи. Е, сега Русия е вдъхновител на войни, без непременно да е прекият им организатор. Просто примерът й е заразителен за силите на злото навсякъде по света.

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки