ISW: Натискът на Москва върху Беларус да участва във войната в Украйна има обратен ефект

OFFNews 12 декември 2022 в 11:45 5685 4

Лукашенко

Снимка БТА/АП

Александър Лукашенко

Натискът на Москва върху Беларус за включване във войната в Украйна е довел до обратен резултат и пряко участие на Минск е малко вероятно, заключава Институтът за изследване на войната (ISW) в днешния си доклад.

Руските власти провеждат "информационни операции", в които намекват за възможността за участие на беларуски войски в инвазията, като беларуският президент Александър Лукашенко понякога се включва в тези кампании. Целта на тези "операции" се описва от ISW като стремеж да се принуди Украйна да задържи част от войските си по беларуското направление и да ѝ попречи да укрепи позициите си в други части на театъра на военните действия.

В същото време е малко вероятно Беларус да нахлуе в Украйна в обозримо бъдеще, независимо от хода на тези "информационни операции", смятат експертите на ISW. Те наричат стъпките на Кремъл да принуди Минск да подкрепи руската инвазия част от дългосрочните усилия за консолидиране на контрола над Беларус.

Според експерти Русия се стреми да създаде постоянна военна база в Беларус и да упражнява пряк контрол върху беларуските въоръжени сили. В началото на декември руският министър на отбраната Сергей Шойгу се срещна с Лукашенко - вероятно не само за да укрепи двустранните връзки в областта на сигурността, но и за да засили натиска върху Беларус да продължи да подкрепя инвазията в Украйна, смята ISW.

През февруари Лукашенко предлага територии на страната си, за да се подготви инвазията в Украйна, както и критични сухопътни маршрути, предоставя и въздушно пространство. Същевременно обаче тази подкрепа намалява способността на беларуските въоръжени сили да провеждат собствени военни операции.

Институтът се позовава на беларуския проект "Гаджун", в който се твърди, че Минск е прехвърлил около 100 танка Т-72А на руската армия - вероятно под претекст, че ги изпраща в Русия за модернизация. Същият източник посочва, че са предадени 60 БМП-2. Не е ясно дали изпратените в Русия танкове са били на въоръжение или на съхранение, посочват авторите на доклада, но при всички случаи това може да ограничи в дългосрочен план материалните възможности на Минск за евентуално участие в инвазията.

Беларус вероятно ще намали и запасите си от артилерийски боеприпаси, като ги прехвърли на руската армия, допълват експертите, като се позовават на украинското военно разузнаване. Възможно е беларуските въоръжени сили също да бъдат ограничени в способността си да обучават личен състав поради поддържащата си роля в инвазията - в крайна сметка беларуските военни участват в обучението на мобилизирани руснаци.

Подкрепата на Лукашенко за войната и натискът на Русия върху Беларус вероятно ще предизвикат търкания в беларуските въоръжени сили. Белоруските военни със сигурност са наясно със значителните загуби, понесени от руските войски в Украйна, и не желаят сами да търпят загуби. Вероятно е някои военни командири да изразят нежелание или дори категоричен отказ, ако Лукашенко реши да нахлуе в Украйна, смятат авторите на доклада.

В тази ситуация, според тях, Лукашенко се опитва да се противопостави на руския натиск, като твърди, че НАТО се готви да нападне Беларус. Беларус вече няма вероятност да нахлуе в Украйна поради вътрешната динамика в страната, заключава ISW. Лукашенко е наясно, че едно такова действие ще подкопае доверието в него като лидер на суверенна държава, тъй като ще стане ясно, че усилията на Русия да си осигури пълен контрол над Беларус са успешни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

3

Valioka

12.12 2022 в 15:48

евроалкохолик, ти съвсем полудя... Естествено, че подкрепата за Украйна от страна на Запада, е грижа за сигурността на цяла Европа, ако не и на целия свят. расиия е див, непредвидим агресор и никой не може да предвиди кой малоумник ще дойде след Путин и какви червени копчета и пискюлчета ще му се въртят из гравата. рассия трябва да бъде демилитаризирана, защото е опасно да се живее в един свят с такива безобразни лъжци и пропагандатори. Ти изобщо мислиш ли с тиквата си - рассия воювала в момента със световния нацизъм в лицето на Запада, САЩ, Япония, Австралия, Нова Зеландия, Канада и Великобритания... Алооу, има ли нещо под шапката?... А Беларус нека сама да избере пътя си, макар че засега не се справя нещо успешно със задачата...

2099

2

Mateevk

12.12 2022 в 13:36

Сравнението е безумно!