ISW: Настъплението на ЧВК Вагнер в Бахмут наближава кулминацията си

Руските сили край Угледар са в плачевно състояние и много малко вероятно да възобновят настъпление скоро, смятат анализаторите

OFFNews 17 март 2023 в 11:15 7803 4

боец

Снимка Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Боец от ВСУ.

Руските сили не постигат голям напредък в Бахмут, а настъплението на ЧВК на Вагнер вероятно наближава кулминацията си. Това се казва в новия доклад за хода на военните действия в Украйна на американския Институт за изследване на войната (ISW).

Анализаторите смятат, че в момента руските сили постигат само незначителни тактически успехи в Бахмут.

Институтът цитира и думите на Серхий Черевати, говорител на ВСУ, че през последното денонощие руските военни са направили 42 опита за атаки в района на Бахмут.

"Сравнително ниският темп на руските атаки в и около Бахмут на 16 март, заедно със сравнително малкото руски заявления за напредване или завземане на територии в района, потвърждава оценката на ISW от 15 март, че офанзивата на ЧВК "Вагнер" в Бахмут вероятно наближава кулминацията си", пишат експертите на института.

Твърди се, че Руската федерация продължава ограничено настъпление в западната част на Донецка област, близо до град Угледар, разположен на 30 км от Донецк. Според анализаторите обаче нова голяма офанзива в този район е малко вероятна в близко бъдеще.

"ISW и преди е отбелязвал изключително лошото състояние на руските сили, действащи край Угледар, и е много малко вероятно претърпелите сериозни загуби морски пехотинци и части на Източния военен окръг, които сега се намират в западната част на Донецка област, да успеят да възобновят настъпателните операции тук в близко бъдеще", пише Институтът за изследване на войната.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-7195

4

vovchik

20.03 2023 в 14:08

"Войниците му не искат да продължават да губят 80% от състава при атака"

Това според кой, МКС?

12407

3

Bad Horse

17.03 2023 в 13:54

Продължаването на боя в Бахмут го иска само Пригожин. Войниците му не искат да продължават да губят 80% от състава при атака. Другите олигарски и вождове не искат Пригожин да спечели точки пред Путин. Особено военните го мразят яко. Путин се страхува да не би Пригожин да стане много силен и да го измести. Прекрасна ситуация за Украйна. От източната страна на фронта няма единна организация ами размита племенна орда.

1005

2

Диоген

17.03 2023 в 12:22

вовчик къде си бре..ако си свършил да гасиш пожара в фсб я прескочи до Бахмут да изпъчиш гола гръд на амбразурата.
пък и по призива на готвача може и да лъснеш пръчицата представяйки си симонян примерно..е ако искаш и адаша ти.

345

1

Джендо Джедев

17.03 2023 в 11:32

Айде, бе, тоя Бахмут още ли се държи? В Рашка вече приготвиха парад на победата по случая, а тия украинци не се дават! Мани другото, ама ще се вкисне квасът за празненствата. Не че алкашите няма да го изджонкат и така, де, тях си ги знаем, ама все пак...