ISW: Кремъл е бесен и предстои чистка във военното ръководство на Русия

През последното денонощие руските сили нямат никакъв напредък в Бахмут, посочват анализаторите

OFFNews 02 април 2023 в 09:39 9761 5

Бахмут
Крепостта Бахмут.

Украински, западни и руски източници отбелязват, че руската зимна офанзива в Украйна не е успяла да реализира целите на Кремъл за превземане на целите Донецка и Луганска област до 31 март, а според американския Институт за изследване на войната (ISW) неуспешната офанзива скоро може да доведе до кадрови промени по върховете на военното ѝ ръководство.

"Нарастващите спекулации в Русия за промени в руското военно командване вероятно показват, че Русия скоро може да направи промени във висшето си военно ръководство заради неуспешната зимна офанзива", споделят анализаторите.

През изминалото денонощие руските войски не постигнаха никакви потвърдени успехи в района на Бахмут. Темпото на настъплението се забави значително, пише още в новия доклад на ISW. Според анализаторите, падналия наскоро обилен сняг в района на Бахмут и лошите метеорологични условия може да са забавили руското настъпление към града.

По данни на Генералния щаб в Киев руските войски са продължили да щурмуват самия Бахмут и са провели неуспешни офанзиви край Богдановка и Иванивское. Полковник Серхий Черевати, говорител на източната групировка на силите на Украйна, заяви, че в района на Бахмут са се състояли 25 военни сблъсъка и че темпото на руското настъпление продължава да намалява в сравнение с преди две седмици. Черевати също така заяви, че окупаторите продължават да се прегрупират край Бахмут. От ISW също смятат, че руските сили могат да увеличат темпото на настъпление в и около Бахмут, като вкарат допълнителни сили.

В същото време руските "военни кореспонденти" твърдят, че бойците на ЧВК "Вагнер" щурмуват южните и северните части на Бахмут и постепенно пробиват украинската отбрана в южните и югозападните части на града. Според руснаците наемниците на "Вагнер" продължават да настъпват към центъра на Бахмут и заемат позиции на 200-250 м от сградата на градската администрация в Бахмут. Руски военен кореспондент твърди, че руските сили, действащи в Бахмут, са станали безразлични към смъртта на своите другари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

6

БотоксПутю

04.04 2023 в 21:06

Ще сменят генерал Ибрахим Ахмедов с генерал Ахмед Ибрахимов.

2073

5

Johnny B Goode

02.04 2023 в 16:56

Абе новия трол, май са те разпределили в кофти вестник.
Ще умреш гладен, Митрофанова не дава копейки за изтрити коментари.

1067

4

StinkingSonOf

02.04 2023 в 15:22

Нееее! В никакъв случай не сменяйте военното ръководство. Свършиха страхотна работа. Джо Байдън иска да им раздаде медали за унищожението на руската армия.

345

2

Джендо Джедев

02.04 2023 в 10:57

"Пременил се Илия, погледнал се - пак в тия!". Все едно на раздрънкан Москвич да му смениш клаксона.

865

1

Constanza

02.04 2023 в 10:30

Само дето проблемът е държавното, а не във военното ръководство. :)