ISW: Контранастъплението на ВСУ край Херсон заплашва доставките на руската армия

20 населени места в северната част на областта вече са освободени от силите на Украйна

OFFNews 02 юни 2022 в 10:59 3445 0

Карта
Боевете в Херсонска област.

Украинската контраофанзива по посока на Херсон застрашава жизненоважната сухопътна линия за снабдяване на руската армия.

Това се посочва в доклад на американския Институт за изследване на войната (ISW).

Украинските сили проведоха серия от организирани контраатаки срещу населени места на източния бряг на река Ингулец, които се намират в непосредствена близост до ключова магистрала, по която се движат руските сили на границата на Херсонска и Николаевска област, посочват анализаторите.

В отговор руснаците разрушават мостовете, използвани от украинците по време на една от тези контраатаки, както и други мостове по реката, за да укрепят защитата си от очакваните украински контраатаки.

Украинските сили вероятно все още са достатъчно близо до важния път и пречат той да бъде използван като основен маршрут за снабдяване. Според анализаторите от ISW това би могло да подкопае способността на руснаците да противодействат на украинските контраатаки.

В момента руските сили са съсредоточили усилията си върху превземането на Луганска област, като за Северодонецк все още се водят тежки боеве. По данни на Генералния щаб окупаторите са установили контрол над източната част на града.

За да обявят победа, руските въоръжени сили обаче ще трябва да постигнат "допълнителни трудни оперативни цели". За целта е необходимо да бъде превзет град Краматорск, по-голямата част от главния път М04 между украинския град Днепър и Донецк, подчертават военните анализатори.

Преди ден ръководителят на Луганска област Сергей Гайдай отбеляза, че руснаците няма да успеят да обкръжат украинските сили, тъй като ВСУ има възможност да се оттегли на укрепени позиции извън града.

В същото време украинските въоръжени сили продължават контраофанзивата си в посока Херсон. Украинските защитници вече са освободили 20 населени места в северната част на региона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!