Исторически обрат: Спад в населението на Китай за пръв път от 60 години. Индия ще стане най-многолюдната

ООН: В дългосрочен населението на Китай ще се свие със 109 млн. души до 2050 г.

OFFNews 17 януари 2023 в 09:42 3897 0

Getty Images

Снимка Getty Images

Getty Images

През 2022 година населението на Китай е намаляло за първи път от шест десетилетия насам - исторически обрат, който се очаква да постави началото на дълъг период на намаляване на броя на гражданите на страната с дълбоки последици за нейната икономика и за света, предаде Ройтерс.

Населението на Китай е намаляло с около 850 000 души до 1,41 млрд. души в края на 2022 г., съобщи Националното статистическо бюро на страната. Спадът, който е най-големият от 1961 г. насам - последната година от Големия китайски глад, също така придава тежест на прогнозите, че тази година Индия ще стане най-многолюдната държава в света.

"Демографските и икономическите перспективи на Китай са много по-мрачни от очакваното. Китай ще трябва да коригира своята социална, икономическа, отбранителна и външна политика", заяви демографът И Фусян.

Експерти на ООН прогнозират, че в дългосрочен населението на Китай ще се свие със 109 млн. души до 2050 г., което е повече от три пъти повече от спада в сравнение с предишната им прогноза от 2019 г.

Това кара местните демографи да се оплакват, че Китай ще остарее, преди да забогатее, което ще забави икономиката, тъй като приходите ще намалеят, а държавният дълг ще се увеличи поради нарастващите разходи за здравеопазване и социални помощи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови