Историческа среща между лидерите на двете Кореи

OFFNews 27 април 2018 в 08:05 3398 0

Историческа среща се провежда между лидерите на двете Кореи. Ким Чен-ун стана първият севернокорейски лидер, който стъпва в Южна Корея.

Лидерите на Северна и Южна Корея си стиснаха ръцете над демаркационната линия, която разделя двете страни след края на Корейската война през 1953 г.. Това стана минути преди началото на историческата среща на върха. 

„Радвам се да ви видя“, каза Мун Дже-ин на севернокорейския си колега. Първо Ким-чен ун премина на територията на юга за малко, а след това и Мун също премина от другата страна на границата преди да се върне обратно. 

Пролетта може да е дошла на Корейския полуостров, заяви южнокорейският президент Мун Дже-ин в началото на преговорите със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предаде ДПА. И двамата изразиха надежда, че преговорите ще имат положителен резултат, уточнява БТА. Мун Дже-ин окачестви решението на Ким Чен-ун да пресече демаркационната линия между двете държави като "смело" и "символ на мира" и изрази надежда, че двамата могат да работят заедно, за да вземат "смели решения". 

Двамата лидери започнаха преговорите в южнокорейската част на граничното село Панминчжон в демилитаризираната зона, седнали един срещу друг на овална маса в Дома на мира.

"Осъзнавам каква отговорност лежи на нашите плещи и съм ви благодарен за решителността и мъжеството, които проявихте, идвайки на тези преговори. Нека заедно да проявим мъжество и решителност и да донесем мир и благоденствие на Корейския полуостров. От този ден демаркационната линия вече не е символ на раздора, тя стана символ на мира", отбеляза южнокорейският президент, цитиран от ТАСС.

Мун Дже-ин изтъкна също, че е готов "да води преговорите цял ден", ако се наложи. Ким Чен-ун заяви, че срещата може да помогне "да се навакса изгубеното време".

На масата за преговори с лидерите на двете държави седяха по двама членове на делегациите им. Отляво на Ким беше сестра му Ким Йо-чен, която през февруари беше на церемонията по откриването на зимната олимпиада в Пьончан, а отдясно - заместник-председателят на ЦК на Корейската трудова партия. До Мун Дже-ин седяха шефът на кабинета му и ръководителят на националната разузнавателна служба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!