Панминчжон - селцето на мира, където ще се срещнат лидерите на двете Кореи

OFFNews 02 април 2018 в 13:30 4616 0

Къщата на Мира в Панмууньон

Срещите на високо ниво между Южна и Северна Корея са изключителна рядкост. На 27 април лидерът на КНДР Ким Чен Унн и президентът на Южна Корея Мун Дже-Ин ще проведат разговори. Подобна среща се е случвала едва два пъти от началото на Корейската война в началото на 50-те години. 

Срещата ще се проведе в граничната демилитаризирана зона, която разделя двете държави. Лидерите на двете Кореи ще говорят на четири очи в Панминчжон - селцето на мира.

Панминчжон е селище, предназначено именно за такива цели: мирни преговори между двете страни. Намира се в граничната зона и е заобиколено с минни полета, бодлива тел и ток.

Нито една от двете държави няма юрисдикция над този район. Той се администрира от ООН.

Както Корейският полуостров, така и Панминчжон е разделен на две части, във всяка от която има военни от двете Кореи.

В средата на селцето е разположена и централата на представителството на Обединени нации, която "пресича" територията и на двете Кореи.

В граничната зона и точно в Панминчжон не са рядкост инцидентите, свързани с пресичане на територии. Там буквално се стреля на месо. Така през ноември миналата година южнокорейски граничари изстреляли над 40 пълнителя по севернокореец, направил грешката да "настъпи" чуждата територия.

Освен селце на мира, Панминчжон е известен и като туристическа дестинация, но със строги правила. Ако снимате грешния човек, сграда или пейзаж, може да останете с куршум в главата. Забранено е да се носят скъсани дънки, тениски, къси поли и други разкриващи тялото дрехи.

Какво ще се случи на срещата между Мун Дже-Ин и Ким Чен-ун и за какво ще разговарят двамата лидери, все още няма голяма яснота.

Днес, 2 април, трябва да бъде обсъдено медийното покритие и логистиката. Делегати на двете страни в Панминчжон ще се срещнат, за да уточнят тези детайли.

Едно е видимо - отношенията между Северна и Южна Корея се затоплят и свидетелство за това са зачестилите срещи на представители на двете страни. На 1-ви април Ким Чен Ун и съпругата му И Сол-джу присъстваха на първия концерт на южнокорейски поп музиканти в Пхенян от повече от едно десетилетие. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови