Истанбул има нов кмет – от опозицията

OFFNews 17 април 2019 в 17:27 2606 0

Екрем Имамоглу

Снимка АА

След повторно преброяване на бюлетините, продължило 17 дни, Истанбул вече има нов кмет на голямата си община и той е Екрем Имамоглу от опозиционната Републиканска народна партия, съобщават турските медии.

Имамоглу отиде в съдебната палата на Истанбул, където се помещава и Висшият изборен съвет, за да получи удостоверението си. След церемонията по връчването на документа, той се отправи към новото си работно място, където бе посрещнат от съпартийци. Докато сградата на Голямата Истанбулска бе поставена под засилена охрана, вътре служителите започнаха трескава подготовка за предаването на властта, предаде Анадолската агенция.

В.“Джумхуриет“ уточнява резултата от повторното преброяване на бюлетините, които значително намалиха преднината на Имамоглу пред опонента му Бинали Йълдъръм от управляващата партия на справедливостта и развитието /ПСР/. Имамоглу е спечелил 4 169 765 гласа подкрепа, а бившият премиер и бивш председател на парламента Йълдъръм – 4 156 036.

Вчера представители на ПСР внесоха във Висшия изборен съвет извънредно възражение с искане за отмяна на вота и нови избори в Истанбул, като представиха три куфара с доказателства за "корупция, фалшификации и организирано престъпление". Според изборното законодателство на Турция, това не пречи на спечелилия вота да получи документа си за правомощията на кмет. Ще има ли или не повторни избори за мегаполиса – всичко зависи от турската ЦИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови