Испания предлага да утрои доставките на газ за ЕС, но да я извадят от икономиите

OFFNews 22 юли 2022 в 20:35 10455 1

Тереза Рибера

Снимка Скрийншот ABC

Тереза Рибера

Испания предлага да достави за страните-членки на ЕС 5,6 милиарда кубически метра газ за времето от 1 август 2022 до 31 март 2023 година срещу изваждане от общоевропейските мерки за икономии на синьото гориво с 15 процента за същия период. За изготвянето на алтернативно на брюкселското предложение на кабинета в Мадрид съобщи в петък испанският La Razon. С икономиите Брюксел иска да спести 45 милиарда кубически метра, докато Испания предлага да запълни 13 процента от това количество.

Според мадридското издание Испания е финализирала работата по детайлите на алтернативното предложение, което ще представи на срещата на министрите на енергетиката идния вторник, за да избегне регламентирането на газовото потребление, предложено от Брюксел. Министерството на екологичния преход ще предложи на своите европейски партньори като мярка за солидарност и в отговор на предложението на Европейската комисия да приложи линейно намаление от 15% на потреблението на природен газ във всички страни между август и следващата пролет , да осигури максимални количества газ за Европа чрез своите инфраструктури.

Испания декларира, че може да изнася на базата на статистиките от последните пет години по 6,7 тераватчаса природен газ месечно. Това ще бъде предложението, което вицепремиерът и министър на екологичния преход Тереза Рибера ще постави на масата на Съвета на енергийните министри във вторник с акцент върху това, че Испания може да допринесе за доставките на 13 проецента от обема, който Брюксел би искал да спести до март.

Испания разполага с общо шест активни инсталации за регазификация на втечнен газ, които представляват една трета от капацитета за регазификация на целия ЕС и 44% от потенциала за съхранение на втечнен природен газ (LNG) в Общността. Освен това има седма централа, тази на El Musel (Хихон), която никога не е влизала в експлоатация от построяването си, но наскоро получи зелена светлина от правителството за пускане в действие и която е считана за ключова за износа на газ за партньори европейци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-490

1

EA Trash

22.07 2022 в 23:56

К'ви икономии бе, вие нормални ли сте? Унгария каза, че няма да се съобразява!!! АЗ СЪЩО!!!

МНОГО ЗДРАВЕ НА ЛАЙНЕН ФОН ГОВНЕН!!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!