Испания пред криза. Десните победиха, но едва ли ще съставят правителство (обновена)

OFFNews 24 юли 2023 в 07:57 2832 0

Педро Санчес

Снимка БТА/АП

Педро Санчес

Испанската опозиционна дясна Народна партия (НП) спечели предсрочните парламентарни избори в неделя, като бяха преброени 100% от гласовете, но не успя да получи парламентарно мнозинство. Резултатите показват, че НП и Социалистическата работническа партия (PSOE) на министър-председателя Педро Санчес са получили съответно 33,1% и 31,7% от гласовете.

Това би дало на НП, ръководена от лидера Алберто Нунес Фейхоо, 136 места в 350-местната долна камара - Конгреса на депутатите, а на социалистите - 122 места.

Партиите се стремят да съставят коалиционно правителство

Резултатът вероятно ще доведе до седмици на политическо надлъгване, тъй като сега НП се нуждае от подкрепата на няколко по-малки партии, за да постигне управляващо мнозинство от 176 места - прогнозира "Дойче веле".

Дори подкрепата на крайнодясната партия Vox, която предложи партньорство на НП, двойката има осигурени само 169 места, следователно им липсват седем места.

Но ако това партньорство бъде потвърдено по-късно, заедно с трета партия, това ще бъде първият случай, в който крайнодясна партия влиза в управлението на Испания след края на диктатурата на Франсиско Франко през 70-те години на миналия век. Поради това се очаква много по-малки партии да откажат да се присъединят към такава коалиция.

Испания е изправена пред политическа безизходица

Междувременно радикалната левица Sumar, която обединява 15 малки леви партии и подкрепя социалистите, спечели 31 места, което дава на евентуален съюз със Санчес едва 153 места.

Останалите партии са предимно регионални. Двете каталунски партии, подкрепящи независимостта, които преди гласуваха в подкрепа на правителството, ръководено от Санчес, намалиха броя на местата си, но все още могат да играят ролята на "крал", ако Санчес се опита да остане министър-председател.

Евентуалните искания на сепаратистката каталунска партия Junts (Заедно) за референдум за независимостта на Каталуния могат да бъдат пречка за включването ѝ в коалиция от страна на Санчес.

Ако двете страни не успеят да съставят управляваща коалиция, това може да доведе до свикване на нови избори.

Санчес и Фейхоо претендират за победа

В неделя вечерта лидерът на НП заяви пред свои поддръжници в Мадрид, че сега партията му ще се опита да състави правителство.

"Като кандидат на партията, спечелила най-много места, смятам, че е мой дълг да се опитам да съставя правителство", заяви Фейхоо.
Той помоли "никой да не се поддава на изкушението да блокира съставянето на ново правителство", като добави, че Испания не се нуждае от период на несигурност.

Късно в неделя Санчес също празнуваше резултата от балкона на партийната си централа, тъй като социалистите са спечелили повече места и по-голям процент от гласовете, отколкото на изборите през 2019 г.

Той заяви пред поддръжниците си, че прогнозираната победа на консервативния и крайно десния блок се е провалила.

"Блокът, насочен назад, който предложи пълна отмяна на целия напредък, който постигнахме през последните четири години, се провали", каза той пред поддръжниците си.

"Регресивният блок, съставен от Народната партия и Vox, беше победен."

"Много повече са тези, които искат Испания да продължи да напредва, отколкото тези, които искат да се върнат назад", добави Санчес.

Защо Испания проведе предсрочни избори?

Санчес свика предсрочни избори, след като левицата получи поражение на местните избори през май.

Първоначално гласуването беше насрочено за декември, но опитът му да заблуди опонентите си изглежда се оказа неуспешен.

Изборите се проведоха само три седмици след като Испания пое ротационното председателство на Европейския съюз и победата на ПП е нов удар по европейската левица след подобни стъпки в други страни от ЕС - Швеция, Финландия и Италия.

Изборите също така се проведоха в разгара на лятото, когато значителен брой избиратели може да отсъстват от обичайните си места за гласуване поради отпуски и в края на месеца на горещините.

Избирателната активност беше изчислена на 70,4%.

Рекорден брой избиратели - 2,47 млн. от общо 37,5 млн. регистрирани гласоподаватели - гласуваха задочно още преди отварянето на избирателните секции

Малката партия е готова да играе ролята на крал

Предизборните проучвания предричаха по-голямо мнозинство за НП, но тя трябваше да разчита на подкрепата на Вокс, за да състави правителство.

Сега Нуньес Фейхоо трябва да преговаря с много по-малки партии, за да се опита да постигне целта от 176 гласа.

В интервю, публикувано в петък от El Mundo, Фейхоо заяви, че кандидатът не трябва да разкрива съюзите си само два дни преди изборите. Той добави, че правителство с Вокс "не е идеално".

Въпреки това PP и Vox вече са се обединили в управлението на десетки региони и градове след местните избори през май.

Подкрепата за антиислямската и антифеминистка партия е в упадък. На последните избори през ноември 2019 г. Vox спечели 52 места. Но на изборите в неделя делът на крайнодясната партия спадна до 33 места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки