Ислямска държава уби 10 души на сирийските сили за сигурност

OFFNews 08 август 2023 в 12:22 942 0

Ислямска държава

Снимка Getty Images

Операция на Ислямска държава

При атака, извършена от джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД) в провинция Ракка, Северна Сирия, са убити десет членове на сирийските сили за сигурност, съобщават от неправителствената организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), предаде БТА.

В съобщението си СЦНПЧ казва, че ИД атакува позиции и контролно-пропускателни пунктове, контролирани от членове на силите за сигурност на режима, като е подпалила военни превозни средства и сглобяеми сгради, а шестима войници са били ранени, някои от които тежко.

В продължение на няколко години град Ракка беше столица на самопровъзгласилия се „халифат“ на ИД, преди да бъде изгонена през 2017 г. 

Правителствените сили контролират райони в източната и южната част на провинция Ракка, докато кюрдските сили държат по-голямата част от северните ѝ райони.

Миналата седмица лидерът на джихадистката групировка Абу ал Хусейн ал Хусейни ал Курайши беше убит по време на сблъсъци в Северозападна Сирия.

Ислямска държава загуби последните си крепости в Сирия през 2019 г. Групировката беше прогонена оттам от кюрдските сили и международната антиджихадистка коалиция, водена от САЩ. Въпреки това от началото на декември тя засилва смъртоносните си атаки.

Започнала през 2011 г. след потушаването на антиправителствените протести, гражданската война в Сирия взе близо половин милион жертви, разсели милиони хора, опустоши инфраструктурата и разпокъса страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!