Ислямска държава пое отговорност за терора в Лас Вегас, жертвите станаха 58

OFFNews 02 октомври 2017 в 17:40 12665 2

Терористичната групировка "Ислямска държава" пое отговорност за стрелбата по време на фестивал в Лас Вегас, предадоха световните информационни агенции.

В изявление, публикувано от агенцията за пропаганда на ИД "Амак", се твърди, че нападателят е бил войник на терористите. Във второ изявление ИД казва, че стрелецът "се е обърнал към исляма преди няколко месеца". 

Нападението идва малко след призива на терористите да се атакуват държави, които участват във водената от САЩ коалиция в Близкия Изток срещу тях.

В същото време властите уточниха броя на жертвите и ранените при нападението. Според тях жертвите са се увеличили до 58, а ранените са поне 515. 

Бързо стана известен и извършителят на стрелбата - 64-годишният Стивън Падък. Той е открил огън от 32-ия етаж на хотела, край който се провеждал концертът. В стаята му в хотела са намерени 8 огнестрелни оръжия.

Полицията съобщи, че нападателят се е самоубил. 

Според първоначална информация той е местен жител. Органите на реда заловиха и жена от азиатски произход, която се казва Марилу Данли, смятана за предполагаема негова съучастничка в кървавото нападение.

Падък се е регистрирал в хотела със собствените си документи. Преди нападението е играл в казиното на хотел "Мандалей бей", като е използвал личните документи на съпругата си. 

Според телевизия Ей Би Си Стивън Падок е бил счетоводител и е притежавал сертификат за управление на самолет, както и разрешително за лов, издадено от щата Арканзас.

Братът на Стивън Падок разказа, пред Ен Би Си, че Стивън е бил пенсионер. Той е живеел в град Меските с около 18 000 жители на около 120 километра североизточно от Лас Вегас в щата Невада на границата с щата Аризона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!