"Ислямска държава" екзекутира журналистка, отразяваща живота под игото им

ОFFNews 06 януари 2016 в 15:13 19802 4

Снимка Twitter

Убитата журналистка.

Журналистката Рукия Хасан, която отразяваше живота в смятания за столица на "Ислямска държава" град Рака, е била екзекутирана от групировката, предаде "Гардиън".

30-годишната жена е била убита през септември миналата година по обвинение в шпионаж за противнически сирийски групировки. Новината за смъртта ѝ обаче се разпространи едва сега, след като ИД заяви в социалните мрежи, че тя всъщност е жива.

Хасан е завършила философия в университета в Халеб, като след започването на революцията в Рака става част от опозицията срещу Башар Асад. Когато ИД завладява града, тя отказва да го напусне и започва да пише под псевдонима Нисан Ибрахим, като описва всекидневния живот на хората в Рака, както и честите въздушни удари на коалицията по града.

Тя бе поставена под наблюдение от ИД, след което през август я арестуваха по обвинение, че е в контакт със Свободната сирийска армия (ССА), които ИД смята за предатели. През това време журналистката публикуваше съобщения във Фейсбук за това как се чувства, музиката, която слуша и др. неща.

"Добре, ако не искаме Даеш, и ако не искаме коалицията, която бомбардира Даеш, и не искаме ССА да се бие с Даеш, то какво точно искаме", гласеше едно от съобщенията ѝ.

По-рано тя бе написала, че джихадистите премахват местата с достъп до интернет в града, като по този начин лишават жителите му от контакт със семействата им в страната или чужбина. Абу Мохамед, основател на активистката група против ИД - "Рака е тихо избивана" (Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS), написа във Фейсбук, че Хасан не е единствената журналистка, убита от джихадистите в Сирия, но точният брой на екзекутираните не е ясен.

Нейният профил в социалната мрежа още е активен обаче и активистите се притесняват, че ИД може да се опитва чрез него да стигне до други хора в Рака, които са имали сродни идеи с тези на жената.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови