Ислямистите обявиха победа на референдума в Египет

16 декември 2012 в 11:21 1395 0

Протест в Египет. Снимка: ЕПА / БГНЕС
Протест в Египет. Снимка: ЕПА / БГНЕС

С крехко мнозинство египтяните казаха "да" на първия етап от референдума, който трябва да одобри широко критикуваната нова конституция на страната.

Toва съобщава Франс прес, като се позовава на неофициални резултати от допитването, разпространени от ислямистите и опозиционерите.

Новата конституция на Египет бе предложена от президента Мохамед Морси и неговите съюзници ислямисти.

В събота в референдума гласуваха 10 области. Останалите 17 области ще гласуват идната събота поради липса на достатъчно преброители.

Неофициалните данни от първия тур и на база почти всички преброени гласове сочат, че 56,5% са гласували за конституцията. Цифрата е цитирана на уебсайта на Партията за свобода и справедливост, от която е новият президент Мохамед Морси.

Гласуването бе белязано с няколко акта на насилие, но далеч по-малко от очакваните, коментира Би Би Си. По информация на ИТАР-ТАСС един човек е загинал и двама са ранени в престрелка край избирателна секция на 300 километра южно от столицата Кайро.

Проектът за нова конституция на Египет раздели дълбоко страната и още преди референдума стана повод за кървави сблъсъци. Той е категорично отхвърлян от светската опозиция. От изхода на народния вот ще стане ясно дали страната ще поеме по пътя на светските държави или законодателството й ще се базира на шериата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews