Искат оставката на унгарската президентка, помилвала педофил

OFFNews 09 февруари 2024 в 20:33 2453 2

Каталин Новак

Снимка БТА/АП

Каталин Новак

Най-малко 1000 души протестираха в столицата на Унгария днес с искане за оставката на президентката Каталин Новак заради решението й да помилва мъж, осъден като съучастник при прикриването на случай на сексуално насилие в дом за деца, предаде Ройтерс.

Новак реши да помилва над 20 души през април миналата година, преди посещението на папа Франциск в страната, сред които беше и заместник-директор на дом за деца, който помогнал на бившия директор да укрие престъпленията си.

Директорът беше осъден на 8 години затвор за сексуално насилие над непълнолетни момчета в периода 2004-2016 г., а заместникът му получи присъда от над 3 години.

Унгарските опозиционни партии поискаха оставката на Новак, съюзничка и бивша министърка на семейните въпроси в кабинета на консервативния премиер Виктор Орбан.

Тя каза във вторник, че никога не би помилвала педофил, включително и в този случай. Новак посочи, че причината зад решението й не е публична и всички помилвания водят до разногласия по своето естество.

Опитвайки се да ограничи политическите последици от скандала, премиерът Виктор Орбан, чиято партия ФИДЕС води кампания за изборите за Европейски парламент през юни, късно снощи внесе в парламента конституционна поправка, с която престъпници, извършили престъпления срещу деца, ще бъдат лишени от право на помилване.

"Решението за помилване на президентката на републиката предизвика дебат. Този дебат трябва да бъде приключен по начин, който успокоява всички унгарци", се казва в текста на законопроекта.

Новак каза, че с готовност ще подпише промяната в закона.

Но протестиращите, които издигнаха транспаранти с надписи "Оставка!" и организираха протестен поход до президентството в Будапеща днес, са на мнение, че единственото приемливо решение би било президентката да се оттегли от поста си. Новак не беше в президентството днес, защото е на официално посещение в катарската столица Доха.

„Оставката би била много правилна постъпка“, каза Бела Седан, който работи като дърводелец. „Някой, който прави такава грешка, трябва да си отиде и да не ме представлява като президент на Унгария", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3251

2

динозавър

10.02 2024 в 11:43

Таз педофилка ли е? Като нейния началник путьо.

1000

1

KREATOR

09.02 2024 в 21:44

Защо ? В унгария не уважаватли последователите на Путин ?!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки