Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Искат оставка на румънски министър за обиди в блог

OFFNews 23 януари 2012 в 18:08 1803 0

Уволниха румънски министър заради обидни думи
Уволниха румънски министър заради обидни думи

Румънският премиер Емил Бок поиска оставката на министъра на външните работи Теодор Баконски заради обидни изказвания срещу участници в протестите.

Премиерът Бок заяви, че е поискал оставката на Баконски заради обидни изказвания срещу участниците в протестните акции, които се провеждат през последните дни в страната, предаде АФП, цитирана от Фокус. Преди няколко дни Баконски написа в блога си, че "румънците, които работят за прехраната си, ще решават бъдещето на страната, а не агресивните бедни отрепки", припомня в. Boston Globe. Написаното от външния министър предизвика нова вълна от протести и насилие в Румъния. 

„Много съжалявам за думите на някои мои колеги по отношение на демонстрантите. Бих искал да се извиня на румънските граждани. Реших да поискам оставката на външния министър Теодор Баконски”, заяви Бок по време на извънредна сесия на румънския парламент.

В момента Теодор Баконски е в Брюксел за срещата на външните министри на страните от Европейския съюз. По искане на МВФ Букурещ прилага непопулярни мерки за ограничаване на разходите и намаляване на заплатите, срещу което хиляди излязоха по улиците. Междувременно Лигата на румънски студенти в чужбина изразиха своята подкрепа за протестите през последните дни в Румъния. Те призоваваха всички млади хора в страната да се присъедини към протестиращите и свободно да изявят желанието си за прозрачно управление, въз основа на принципите на демокрацията и върховенството на закона.

Вълната от протести в Румъния започна на 12 януари, след като основателя на спешната медицинска помощ в страната д-р Раед Арафат подаде оставка. Причината за напускането на поста бе възникналият спор с президента Траян Бъсеску за законопроекта за здравна реформа, предвиждащ приватизация на някои области от здравната система. Арафат се обяви против реформата. Малко по-късно Бъсеску призова премиера да оттегли проекта. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови