Ирански журналист избяга от делегацията на външния министър Зариф в Швеция

OFFNews 28 август 2019 в 07:56 3451 0

Ирански журналист, отразяващ дипломатическата обиколка на министъра на външните работи Мохамад Джавад Зариф, е избягал в Швеция от делегацията на първия дипломат и е подал молба за разрешение за престой в скандинавската държава, съобщиха шведските власти, цитирани от АФП и БТА. 

Шведската служба по миграцията потвърди, че е получила искане за "разрешение за престой на 21 август 2019 г. от Амир-Тохид Фазел - политически журналист в ултраконсервативната иранска информационна агенция Модж, без да дава повече подробности. 

Фазел публикувал списък с високопоставени ирански служители, за които се смята, че имат двойно гражданство, като второто е на държави, които иранското правителство смята за враждебни. Иран не признава двойно гражданство и не предоставя на такива лица консулска защита, предоставяна на чужденци. Това става повод иранското правителство официално да съобщи, че ще подаде оплакване, заяви журналистът по обществената шведска телевизия SVT.

"На 20 август, докато бяхме в Швеция, мой колега от Техеран се свърза с мен по Интернет и ми каза, че четирима полицаи в цивилни дрехи са дошли в информационната агенция със заповед за ареста ми", разказа журналистът. 

На следващия ден Фазел успява да напусне делегацията, докато е в Швеция, въпреки че било много трудно заради 48-те телохранители, които отговаряли за сигурността на министъра и държали под око журналистите.

Свръхконсервативният всекидневник "Кейхан" ме свързва с лагера на реформаторите, а официалният вестник на иранското правителство, "Иран", ме смята за част от фундаменталистите, каза още Фазел.

На 17 август министър Зариф започна световна дипломатическа обиколка от Кувейт, преди да пристигне в Европа и да посети Финландия, Швеция и Норвегия, а след това и Франция, където се срещна с президента Еманюел Макрон в рамките на официална визита на срещата на високо равнище на Г-7.

Иран е на 170-то място (от общо 180 държави) в световната класация за 2019 г. за свобода на пресата, подготвяна от "Репортери без граници", припомня АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови