Ирански сили за сигурност стреляли с бойни куршуми и сълзотворен газ по протестиращи (видео)

OFFNews 13 януари 2020 в 11:30 2707 0

Снимка Wikimedia, архив

Кулата "Азади" в Техеран

Ирански сили за сигурност са използвали не само сълзотворен газ, но и са стреляли с куршуми, за да разпръснат демонстрантите, протестирали снощи срещу властите в Иран, които след тридневно отричане признаха, че са свалили украински пътнически самолет. След удара, извършен погрешка от военните на 8 януари, самолетът се разби и всички 176 души - повечето ирански, но също канадски, украински, британски, германски, шведски граждани - на борда загинаха.

Твърдението за използване на бойни куршуми и сълзотворен газ през вчерашния втори ден на протести в Иран е на базирания в Ню Йорк Център за човешки права в Иран, който разпространи видео, излъчено от агенция AP, която преди това потвърди автентичността му. То е заснето край главния площад "Азади" ("Свобода") в столицата Техеран в неделя през нощта.

На кадрите се виждат бягащи демонстранти, сред които падат кутии със сълзотворен газ. Хората кашлят и се разпръскват в опит да избегнат изпаренията. Жена пищи на фарси: "Те стрелят със сълзотворен газ по хората! Площад "Азади". Смърт на диктатора!".

Друго видео показва жена, която носят, а на земята може да се видят следи от кръв. Хората около нея крещят, че е била простреляна от куршум в крака.

"О, Боже мой! Тя не спира да кърви!" - извиква един. Чува се друг глас: "Превържете го!". Снимки и видео от инцидента показват локви кръв на тротоара.

Ръководителят на полицията в Техеран ген. Хосеин Рахими по-късно отрече полицаите му да са открили огън по хората.

"Полицията се отнесе към хората, които се събраха, с търпение и толерантност" - казва Рахими, цитиран от ирански медии. "Полицията не е стреляла по множеството, тъй като толерантността и сдържаността са на дневен ред за полицейските сили в столицата" - твърди той.

За снощните протести бяха изпратени униформени и цивилни полицаи, а на една ръка разстояние от тях бяха служители от силите за сигурност.

Полицаи от службата за борба с безредиците с униформи и черни каски бяха струпани преди протестите в неделя на ключови места в Техеран. Членове на Революционната гвардия патрулираха на мотори. Цивилни полицаи също бяха на крак. Хората минаваха край тях забили погледи в земята, за да не привличат вниманието към себе си.

Гвардейците не за първи път са обвинявани, че стрелят срещу протестиращи по време на протести. Същото се случи и през ноември, когато избухнаха протести заради шоковото увеличение на цените на бензина. Тогава бяха убити повече от 300 души.

Ирански военни свалих украинския самолет погрешка, малко след като извършиха удари по две американски бази в Ирак в отговор на убийството на високопоставения генерал Касем Сюлеймани. Генералът бе убит на 3 януари на летището в Багдад по заповед на американския президент Доналд Тръмп.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови