Ирански политици пред Guardian: Асад спечели войната в Сирия

ОFFNews 12 май 2014 в 11:13 2948 5

Снимка Уикипедия

Иран и неговият най-близък съюзник Башар ал-Асад спечелиха войната в Сирия, а ръководената от САЩ кампания в подкрепа на опозиционните опити за сваляне на режима се провали. Това заявиха високопоставени политически фигури от Техеран в интервюта пред британския в. „Гардиан“.

Иранските политици са изразили позицията, че стратегическите действия на Запада насърчават радикалните групировки на територията на Сирия и в крайна сметка са постигнали тъкмо обратния ефект – правителствените сили сега са на предна позиция.

Основното предизвикателство, което остава пред Сирия са терористичните актове, извършвани от „Ал Кайда“ и други джихадистки организации, заяви председателят на комисията по национална сигурност и външна политика в иранския парламент Алаедин Боруджерди.

„Ние приветстваме нуждата за промяна в Сирия, но тя трябва да се случва постепенно. В противен случай настава хаос“, коментира политическият съветник Амир Мохебиан.

Иран е основният поддръжник на режима на сирийския президент Башар ал-Асад. Заедно с Русия страната е основен доставчик на оръжие за сирийската армия. Въпреки множеството опити да наложи санкции върху Сирия, Иран не успя да постигне оттеглянето на Асад.

Според западните анализатори преобладаващите в Иран шиити водят война за надмощие срещу сунитските мюсюлмани, населяващи страните от Персийския залив и най-вече Суадитска Арабия. Чрез подкрепата си за сирийското правителство Техеран защитава интересите си, тъй като правителствените сили на Асад водиха битки основно срещу сунитски бунтовници. Иранските политици отричат тази теза.

Зам.-министърът по външните въпроси на Иран Маджид Таха-Раванчи оправда насилственото потушаване на бунтовете в Сирия от последните месеци като приоритет, осигуряващ сигурността на страната преди предстоящите президентски избори. Той отрече ролята на Иран в доставките на оръжие в Сирия.

„Иран има дипломатическо присъствие в района. Нямаме никаква изгода да въоражаваме сирийското правителство“, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!