Иран осъди племенницата на върховния лидер аятолах Али Хаменей на 3 години затвор

OFFNews 10 декември 2022 в 22:32 3595 0

Снимка

Фариде Морадхани е дъщеря на сестрата на върховния духовен водач на Иран аятолах Али Хаменей.

Племенницата на иранския върховен водач аятолах Али Хаменей, Фариде Морадхани , беше осъдена на три години затвор, след като призова международната общност да прекъсне отношенията си с Иран заради репресиите, прилагани срещу протестното движение, което засяга страната от средата на септември и нарече режима на чичо си убийствен.

Новината съобщи в Туитър адвокатът на Морадхани Хюсеин Агаси, който допълни, че присъдата е постановена от специален съд на духовните власти и няма да има граждански наказателен процес срещу клиентката му. Под юрисдикцията на духовния съд са религиозните служители, какъвто Морадхани не е. Първоначално съдът е наложил на племенницата на аятолах Хаменей присъда от 15 години затвор, но в резултат на жалба от адвоката е била намалена на 3 години.

Опозиционният „Iran Wire“ и израелският „Times of Israel” припомнят, че племенницата на Хаменей беше арестувана на 23 ноември, след като записа видео, в което помоли правителствата, които ценят свободата, да изгонят от своите страни иранските посланици. Така Морадхани демонстрира подкрепа за вълната от протести, започнали след смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини на 16 септември в Техеран след ареста й от иранската нравнстевна полиция за неправилно носене на хиджаба.

Бадри Хосейни Хаменей, майка на Морадхани и сестра на върховния лидер на Иран, публикува на 6 декември открито писмо, в което критикува брат си и неговия „авторитарен халифат“. Бадри Хосейни Хаменей вече беше арестувана веднъж в началото на 2022 г. от иранското министерство на разузнаването и по-късно освободена под гаранция. Смята се, че и в момента тя се намира в Иран, но самото писмо е публикувано от сина й в Париж.

Ирански източници твърдят, че племенницата на Хаменей, е задържана в затвора „Евин“ в Техеран. Фариде Морадхани е дъщеря на шейх Али Техрани, който по време на войната между Иран и Ирак избяга в Багдад и се присъедини към Радио Ирак, където критикуваше Иран и имам Хомейни. След смъртта на Хомейни се предаде на един от граничните контролно-пропускателни пунктове в Иран и беше осъден на 20 години затвор, а през миналата година почина. Всичките му деца са против режима в Иран и повечето живеят в Европа.

Фариде Морадхини също е смятана за враг на властите в Техеран и се знае, че е била близка до семейството на бившия шах на Иран Мохамед Реза Пахлави. Племенницата на сегашния върховен лидер на Иран скандализира режима, след като се присъедини към онлайн събитие за рождения ден на вдовизата на Шаха - Фара Пахлави и я нарече Кралицата на Иран.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews