Иран забранява интернет

Последна промяна на 10 август 2012 в 18:37 1934 4

Иран планира да се откаже от интернет, съобщава Лента.Ру.

Така ислямската република ще се присъедини към страните, които изоставят глобалната мрежа за сметка на собствен национален интранет. Преходът към новата мрежа трябва да бъде завършен до 2013 г. 

 "Световната мрежа не е надеждна. Тя е в ръцете на една или две страни", заяви иранският министър  на информационните и комуникационни технологии Реза Такипур Анвари.

По думите му министерства и държавни органи в Иран ще излязат от интернет още този септември, за да защитят националната си сигурност. 

Основната причина за този ход не е упражняването контрол, твърди Анвари. 

През 2010 г. вирусът "Stuxnet" беше използван, за да разруши важни детайли в ядрената програма на Иран. 

Северна Корея също упражнява контрол върху интернет, поддържайки националната онлайн мрежа "Kwangmyong", която стартира през 2000 г.

Друг пример за държавен контрол на глобалната мрежа е Куба, където през 2012 г. употребата на интернет е нараснала с 40%  в сравнение с миналата година, като в момента 2,6 милиона кубинци ползват услугата. 

В Китай също съществуват ограничения за интернет потребителите. В страната е блокиран достъпът до "Google", "Facebook" и "Twitter". На тяхно място азиатската страна предлага на многобройните потребители алтернативни китайски сайтове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.08 2012 в 14:43

Не е до контрол на народа... едва ли им пука кой, къде ходи и рови. Това е заради страха от външна намеса, страх ги е за сигурността, а народа е косвена жертва.

11.08 2012 в 12:46

Какво общо има това с контрола на народа? Когато някой си позволява да вкарва вируси в мрежите на ядрени и химически обекти?
След някоя година просто всички държави ще направят така, и причината няма да е никой аятолах, ами безмерните мераци и алчност на американците. Много неща вече не са техен монопол - просто и интернета ще спре да е монополен.

11.08 2012 в 00:42

С тази забрана със сигурност ще си вкарат автогол, ама явно аятоласите са се самозабравили в опитите си да контролират народа.

10.08 2012 в 20:25

Не е като да не са прави относно контрола.