Иран забранява интернет

Лъчезар Вълев 10 август 2012 в 18:37 2233 4

Иран планира да се откаже от интернет, съобщава Лента.Ру.

Така ислямската република ще се присъедини към страните, които изоставят глобалната мрежа за сметка на собствен национален интранет. Преходът към новата мрежа трябва да бъде завършен до 2013 г. 

 "Световната мрежа не е надеждна. Тя е в ръцете на една или две страни", заяви иранският министър  на информационните и комуникационни технологии Реза Такипур Анвари.

По думите му министерства и държавни органи в Иран ще излязат от интернет още този септември, за да защитят националната си сигурност. 

Основната причина за този ход не е упражняването контрол, твърди Анвари. 

През 2010 г. вирусът "Stuxnet" беше използван, за да разруши важни детайли в ядрената програма на Иран. 

Северна Корея също упражнява контрол върху интернет, поддържайки националната онлайн мрежа "Kwangmyong", която стартира през 2000 г.

Друг пример за държавен контрол на глобалната мрежа е Куба, където през 2012 г. употребата на интернет е нараснала с 40%  в сравнение с миналата година, като в момента 2,6 милиона кубинци ползват услугата. 

В Китай също съществуват ограничения за интернет потребителите. В страната е блокиран достъпът до "Google", "Facebook" и "Twitter". На тяхно място азиатската страна предлага на многобройните потребители алтернативни китайски сайтове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!