Иран твърди, че е разработил хиперзвукова ракета

OFFNews 10 ноември 2022 в 13:06 1251 1

Знаме на Иран

Снимка БТА

Иранското знаме

 Иран твърди, че е разработена хиперзвукова ракета с възможности за преодоляване на системите за противовъздушна отбрана, заяви ген. Амир Али Хаджизаде - ръководител на аерокосмическото звено на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, цитиран от полуофициалната иранска информационна агенция Тасним. 

"Тази ракета има висока скорост и може да маневрира в и извън атмосферата. Тя ще се насочи към усъвършенстваните противоракетни системи на врага и е голям скок за поколенията в областта на ракетите", казва командирът Амир Али Хаджизадех, цитиран от Ройтерс. 

Хиперзвуковите ракети могат да летят поне пет пъти по-бързо от скоростта на звука и по сложна траектория, което ги прави трудни за прихващане. Няма съобщения за тестване на такава ракета от Иран. Според западните военни анализатори Техеран понякога преувеличава своите оръжейни способности, пише Ройтерс.

Притесненията относно балистичните ракети на Иран обаче допринесоха за решението на САЩ през 2018 г. да се оттеглят от ядрения пакт, който Техеран подписа със световните сили през 2015 г.

Миналата седмица ислямската република заяви, че е тествала Ghaem 100 - първата тристепенна космическа ракета-носител, която ще може да постави сателити с тегло 80 кг в орбита на 500 км от земната повърхност, според държавни ирански медии.

Съединените щати нарекоха подобни действия "дестабилизиращи", тъй като смятат, че космическите ракети носители могат да бъдат използвани за транспортиране на ядрена бойна глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews