Иран се съгласи на детайлни инспекции на свои ядрени обекти

OFFNews 05 март 2023 в 11:00 1629 0

Ебраим Раиси

Снимка Getty Images

Ебраим Раиси

Иран ще даде възможност на международни експерти да извършват детайлни инспекции на свои ядрени обекти, се казва в съвместно изявление на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и на иранската агенция за атомна енергия, цитирано от ДПА и БТА.

Подробностите за инспекциите предстои да бъдат изяснени, се казва в изявлението.

То бе разпространено, след като ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси се срещна в Техеран с иранския президент Ебраим Раиси.

"Иран изрази готовността си ... да предостави допълнителна информация и достъп" до ядрените си обекти, се казва в изявлението, цитирано от Ройтерс.

По информация на МААЕ Иран се е съгласил да съдейства на разследването във връзка с наличието на частици уран на необявени обекти и дори да постави отново премахнати устройства за наблюдение.

Преди дни Иран за първи път потвърди директно обвинението на международните инспектори, че е обогатил уран до 84% чистота. Това би приближило Ислямската република повече от всякога до необходимия материал за ядрено оръжие.

Признанието подновява натиска върху западния свят да се заеме с програмата на Техеран, която беше ограничил с ядреното споразумение от 2015 г., от което САЩ се оттегли едностранно през 2018 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика