Иран санкционира ЦРУ и висши американски военни

OFFNews 01 ноември 2022 в 08:11 1402 1

Върховният ирански лидер аятолах Али Хаменей

Снимка БТА/АП

Върховният ирански лидер аятолах Али Хаменей

Иран въведе санкции срещу Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и високопоставени представители на въоръжените сили на САЩ, предаде ДПА.

Списъкът беше публикуван вчера от иранското министерство на външните работи. Той включва 10 физически лица и четири организации. Сред първите е командващият американските въоръжени сили в Близкия изток генерал Майкъл Курила.

Техеран счита, че санкционираните насърчават насилието и терористичните прояви - както те наричат действия на протестиращите в Иран.

Протестите там избухнаха след смъртта на 22-годишната Махса Амини. Младата жена беше арестувана от моралната полиция за неправилно и неподчинено на шариата носене на хиджаб. След задържането ѝ Махса е бита и изпада в кома. Тя умира на 16 септември. Десетки хиляди излизат по улиците, протестите срещу режима и с искане за права на жените стават национални. Авторитарният режим в ислямската република отвръща с насилие и арести. В резултат на това САЩ и ЕС въведоха допълнителни санкции срещу Иран, а ислямската република реагира със забрана западни политици да стъпват на територията ѝ. Протести срещу режима в Иран, провокирани от смъртта на Амини, имаше в редица държави - включително Германия, Великобритания, Италия, Канада.

Дали вчерашните санкции срещу САЩ ще имат реално въздействие върху включените в списъка хора и организации не е ясно, отбелязва ДПА. Според наблюдатели това е по-скоро символичен ход от страна на иранските власти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!