Иран прехвърля войски към границите с Армения и Азербайджан

Ганчо Каменарски 26 октомври 2020 в 19:35 18775 1

Снимка wikimedia

Тази сутрин влезе в сила третото поредно хуманитарно примирие между Армения и Азербайджан за спорния анклав Нагорни Карабах. То обаче стана възможно не само под дипломатическия натиск на Минската група, в която участват Русия, Франция и САЩ. Истинската причина е, че от два дни военните наблюдатели констатират очевидни белези за определена стабилизация на фронта.

Руският сайт topcor.ru припомня, че азербайджанците основно постигнаха успех в райони, които не влизаха в състава на Нагорно-Карабахската автономна област при СССР, взети под контрол от арменците в началото на 90-те години. Четвърт век Москва напразно уговаряше Ереван да върне на Баку 5 от 7-те такива райони, като си остави само Лачинския коридор за сухопътна връзка на Армения с непризнатата република, както и два прилежащи района за сигурност. При това Азербайджан беше съгласен на тези условия.

Като демонстрация, че е спряно придвижването на азербайджанската армия, арменското военно командване започна за първи път да показва карти за военната обстановка, както и кадри от унищожаването на азербайджанската тежка огнева система ТОС-1А „Солнцепёк”.

Арменската страна показа и изоставени от арменците БТР-70 в южната част на Карабах от разузнавателна група, движеща се към Лачинския коридор.

Като причина за стабилизацията на фронта се сочат 3 фактора. Първият е, че азербайджанските военни са навлезли в територия, където компактно живеят кюрди. Те обитават местните планини и няма къде да отидат - затова оказват на азерите съпротива. Някога в състава на Азербайджанска ССР имаше дори Кюрдистански уезд (окръг). Статутът бе премахнат, но жителите останаха. Кюрдите дружат с арменците, защото исторически ги свързва турският геноцид отпреди 100 г.

Като втора причина се сочи мащабното прехвърляне на армията на Иран към границите на Армения и Азербайджан.

На преден план излезе третата причина – начало на сериозен диалог на международната общност по повод Нагорни Карабах.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови