Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Иран: Хакнаха държавната телевизия в ефир (видео)

OFFNews 09 октомври 2022 в 17:30 5773 0

Моментът на хакерската атака срещу иранската държавна телевизия.

Снимка Стопкадър

Моментът на хакерската атака срещу иранската държавна телевизия.

Държавната телевизия на Иран бе хакната в ефир в събота. Новините бяха прекъснат от протест срещу лидера на страната. На екрана се появи маска, последвана от изображение на върховния лидер Али Хаменей с пламъци около него.

Хакерската група-извършител се е нарекла "Адалат Али" ("Справедливостта на Али"), пише Би Би Си и припомня, че атаката се случва, след като най-малко трима души бяха застреляни при сблъсъци на протестиращи със силите за сигурност при нови размирици заради смъртта на Махса Амини - жената починала след полицейски побой в ареста, където била задържана заради неправилно носене на хиджаб.

22-годишната иранска кюрдка Амини е задържана в Техеран от моралната полиция, тъй не била покрила добре косата си. Тя почина в ареста на 16 септември, три дни след ареста си, а смъртта ѝ предизвика безпрецедентна вълна от протести в цялата страна.

Новините по телевизията в събота вечерта бяха прекъснати с изображения, които включваха върховния лидер на Иран с мишена на главата, снимки на Амини и на още три жени, убити по време на последните протести. Един от надписите гласеше: "Присъединете се към нас и въстанете", а друг: "Кръвта на нашите младежи капе от лапите ви".

Прекъсването продължи само няколко секунди, след което новините бяха прекъснати.

Подобни прояви на бунт срещу притежаващия почти пълната власт в Иран аятолах Али Хаменей са исторически редки.

В събота в социалните мрежи се разпространяваха и видеоклипове, които изглежда показват студентки в университет в Техеран, които скандират "Изчезвай!" по време на посещение на президента Ебраим Раиси.

По-рано през деня двама души бяха убити в Санандадж. Мъж бе застрелян в колата си, след като натиснал клаксона в подкрепа на протестиращите. Видеоклип, споделен в интернет, показва и жена, простреляна във врата, която лежи в безсъзнание на земята в Машхад.

В Санандадж полицейски служител заяви, че един човек е бил убит от "контрареволюционери", съобщи държавната информационна агенция IRNA.

Убити са и двама членове на иранските сили за сигурност, съобщи днес Би Би Си.

В петък иранската организация за съдебна медицина заяви, че Амини е починала от множествена органна недостатъчност, причинена от мозъчна хипоксия, а не от удари по главата, както твърдят семейството ѝ и протестиращите.

Групи за защита на правата твърдят, че повече от 150 души са били убити от началото на протестите в Ислямската република на 17 септември.

Магазините в няколко града са затворени в подкрепа на протестиращите, включително на базара в Техеран, където някои от тях подпалиха полицейски павилион и прогониха силите за сигурност.

Протестите, които достигнаха до базара в Техеран, ще предизвикат тревога у иранските лидери, които причисляват търговците към своите поддръжници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!