Институтът за войната: Украинските удари по тила на Русия деморализират руското общество

OFFNews 21 август 2023 в 09:10 4982 4

Снимка УНИАН

Унищоженият при атаката в събота срещу авиобазата в Солци Ту-22М3

Украинските удари срещу дълбокия тил на Русия пораждат недоволство в руското информационно пространство и предизвикват критики към руското военно командване, което, вероятно е било търсено от Украйна, анализира в най-новия си доклад Институтът за изследване на войната (ISW). Руски военни кореспонденти показват гняв от неотдавнашните украински удари по Кримския мост и призоваха руските сили да атакуват семействата, домовете и други имоти на украински лидери, за да възпрат по-нататъшни удари на ВСУ в дълбоките тилови райони на Русия, коментира институтът.

Военните кореспонденти дават за пример съветски и руски ответни стратегии от миналото в ливан и Северен Кавказ. Бившият посланик на Луганската народна република (ЛНР) в Русия Родион Мирошник призова в неделя руските сили да направят ответните удари „лично болезнени“ за онези, които вземат решенията за ударите на ВСУ срещу Москва. Руски вътрешен източник твърди, че руската противовъздушна отбрана не е била задействата при нощната атака срещу жп гарата в Курск на 19 срещу 20 август, което е в унисон с. твърденията на военните журналисти на Кремъл, че руската армия не действа ефикасно срещу атаките на противника. Министерството на отбраната на Обединеното кралство (МО) оцени, че руското ръководство вероятно е оказвало натиск върху командването на руските въздушно-космически сили (ВКС) да подобри покритието на руската противовъздушна отбрана в Западна Русия, което предполага, че както висшето руско ръководство, така и ултранационалистическото информационно пространство оказват натиск върху руското военно командване.

Украинските удари по тиловите райони на Русия демонстративно влошават морала на руските сили в Украйна, което като резултат може да застраши стабилността на руската отбрана на множество критични зони на фронта. Руските фронтови части, особено в Южна Украйна, често се борят с влошен морал след украинските удари в тиловите райони. Проблемите с морала могат бързо да се засилят и да се разпространят сред руските фронтови части, ако една единица под натиск се разпадне, което може да всее паника и значително да намали бойната ефективност на други руски сили. Една разбита руска фронтова единица би застрашила целостта на други фронтови отбранителни съоръжения, а такъв пробив в руската фронтова линия би осигурил уязвимост, която украинските сили биха могли да използват. Също така ,по всяка вероятност, руските сили нямат необходимите резерви за ротация или бърза замяна на разрушена единица, както ISW оцени по-рано, което прави запазването на морала на фронтовите части наложително. Проблемите с бойния дух, свързани с руската отбрана срещу украинските контраофанзивни операции, са уместни само ако украинските сили успеят да влошат руския боен дух до точката на пречупване и да се възползват от това.

Военните кореспонеднит на Москва подложиха на остра критика Министерството на отбраната и за това, че не е предотвратило атаката с дрон срещу военновъздушната база Солци в Новгородска област на 19 август и че е омаловажило сериозността на щетите на базираните там самолети. На 19 август МО обяви, че руските сили са двалили украински дрон и, че "пожар е повредил един самолет", но пожарникарите незабавно са потушили пожара. Докато изображения, публикувани на 20 август показват поразен свръхзвуков бомбардировач с голям обсег на действие Ту-22М3 (Backfire-C по натовската класификация). Руски вътрешен източник твърди, че според свидетели пожарът е повредил или напълно унищожил два самолета. Няколко руски милблогъри твърдят, че украинските сили са използвали малък и сравнително евтин дрон квадрокоптер, за да извършат атаката, и критикуваха руското МО, че не съхранява самолетите в хангари, отбелязвайки, че дори елементарните защитни конструкции и мрежи са надеждни срещу квадрокоптери. Повредата или дори унищожаването на два самолета Ту-22М3 няма да генерира значими военни ефекти сами по себе си, но отговорите на руските военни кореспонденти на атаката показват начина, по който такива дълбоки атаки подкрепят по-големите украински усилия за унижаване на руския боен дух.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

4

Терицио

21.08 2023 в 10:16

Скъпи са тези самолети, ватниците вече не могат да ги произвеждат.
Добра новина е това...

2550

3

alfakentavur

21.08 2023 в 10:02

*Наяве

Ето на - техническа грешка. Но "умници" като Здраво"мислещ" сигурно ще ме обвинят в неграмотност :)

2550

2

alfakentavur

21.08 2023 в 10:01

Ти пък си много грамотен. Неяве е една дума.
Освен това на българската клавитура А и Ъ са съвсем близо и това е обикновена техническа грешка. Няма нищо общо с неграмотност като твоята :)

3948

1

Здравомислещ

21.08 2023 в 09:49

Въпиюща неграмотност още в заглавието. Моля поправете членЪТ и не очаквайте някой да чете статия, ако още в първата дума неграмотността е на яве.

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика