Институтът за войната: Украинската армия е взела стратегическата инициатива на Бахмутското направление

OFFNews 30 юни 2023 в 08:55 6237 4

Снимка Генерален щаб на ВСУ

В петък сутринта Генералният щаб на ВСУ заяви, че украинските сили изтласкват руснаците от завладените по-рано миналия месец от тях територии на Бахмут.

Украинските сили са завладели „стратегическата инициатива“ в посока Бахмут и в момента провеждат широко настъпление в района, коментира в най-новия си анализ за обстановката по фронтовете в Украйна Институтът за изследване на войната, който се позовава на последния доклад на Генералния щаб на ВСУ.

В този дух е и изявлението на заместник-министъра на отбраната Хана Маляр, че украинските сили са взели „оперативната инициатива“ в района и съобщи, че частите на ВСУ са напреднали 1200 м в посока Клишчиевка (7 км югозападно от Бахмут) и 1500 м в посока Курдюмивка (13 км югозападно от Бахмут).

За украински превес говори и главнокомандващият Валерий Залужни в разговор с шефа на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили на 29 юни. ISW оцени вече по-рано, че украинските сили са спечелили инициативата на всички нива по почти целия фронт след превземането на Бахмут от руснаците на 21 май.

Успоредно с това ВСУ са провели настъпателни операции в поне два други сектора на фронта и, според съобщенията, са постигнали напредък на 29 юни. Украинският генерален щаб обяви, че армията е продължила настъпателните операции в западната Запорожка област и на административната граница между Запорожка и Донецка области. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са постигнали частичен успех по линията Ровнопол-Володине (до 16 км югозападно от Велика Новосилка).

Ден по-рано бившият командир на полка „Азов“, майорът от ВСУ Максим Жорин каза, че по направлението Бахмут - както по фланговете, така и в самия град - се водят денонощни сражения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

710

4

Д-р Мазникуров

30.06 2023 в 18:24

Ватници! Ставайте ребята! Важно съобщение за вас: От "Пасольството" току-що съобщиха че щели да ви купуват нови компютри!!!

... Мм-аааа-ххххмм, а момент ... то утре било 1-ви Юли, аз нещо съм се объркал в календара, мислех си за 1-ви Април :)! Ами тогаз ... Извините пожалуйста! ... LOL :)

-529

2

6екеr4о

30.06 2023 в 10:19

Цяла година противягата Пригожин го превзема тоз Бахмут, ма не можа да форсира едноименната река Бахмутка, ах, таз мечтана Пърхутка, направо се н@ср@ха мурзилските мерзавци!

-1650

1

ob1

30.06 2023 в 09:21

Удри долните орки! нвмн или каквото там беше, как е контранастъплението? От метежа (дето не бил метеж) насам сте се изпокрили нещо...

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика