Индийски Кашмир: Студенти обвинени в ''обида срещу националния сантимент'' заради мач по крикет

Ружа Райчева 26 октомври 2021 в 15:50 1759 0

Снимка Getty Images

Полицията в лятната столица на Индийски Кашмир - Шринагар, повдигна обвинения на студенти по медицина заради честване на безпрецедентната победа на Пакистан срещу Индия в световното първенство по крикет T20 World Cup, предаде Al Jazeerа.

В неделя Пакистан за пръв път в спортната си история победи Индия в турнира за световната купа по крикет T20. Пакистанският отбор разгроми вечния си съперник с резултат 10 уикета в полза на Пакистан в мач в Обединените арабски емирства. Загубата на Индия предизвика множество атаки срещу студенти от Кашмир в западния индийски щат Пунджаб, а един от играчите в индийския крикет отбор, който е мюсюлманин, е бил подложен на онлайн тормоз след мача.

Населеният предимно с мюсюлмани хималайски регион Кашмир е в сърцето на сблъсък, продължаващ повече от 70 години. Той датира от времето, когато бившата британска колония е разцепена на мюсюлмански Пакистан и индуска Индия.

След неделния мач улиците на Кашмир бяха пълни с местни жители празнуващи победата срещу Индия.

Сред празнуващите са били и студенти от най-елитните регионални медицински колежи: „Правителствен медицински колеж“ и „Кашмирски институт по медицински науки“, намиращи се близо до Шринагар.

Днес старши офицер от местната полиция обяви пред Al Jazeerа, че срещу неизвестен брой студенти са повдигнати обвинения за „обида срещу националния сантимент по време на крикет мач“. Засега няма арестувани, нито са ясни имената на обвиняемите студенти.

Действията на индийските власти предизвикаха силно негодувание в региона, тъй като преди ден 14 студенти от Кашмир бяха нападнати от тълпи в Пунджаб, заради честване на пакистанската победа срещу Индия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови