Индия ще съди 35-е пирати, отвлекли кораба 'Руен'

OFFNews 20 март 2024 в 15:30 2673 0

Снимка ВМС на Индия

35-е сомалийски пирати, които индийският флот залови на отвлечения кораб край Сомалия кораб "Руен", ще бъдат арестувани и ще им бъдат повдигнати обвинения от Индия, каза служител на военноморските сили, цитиран от Ройтерс. В този случай военните се отклониха от своя доскорошна практика, при която спасяваха кораби и екипажите им, но оставяха разоръжените пирати в морето.

Заловените пирати трябва да пристигнат в Индия в събота и ще бъдат предадени на правоприлагащите органи, съобщи служителят, който добавя, че точните обвинения срещу пиратите все още не са ясни.

Командосите от индийския флот успяха да освободят кораба "Руен", плаващ под флага на Малта, в събота, след като на 14 декември той беше отвлечен от сомалийски пирати на 450 морски мили източно от Сокотра, в северната част на Арабско море.

Това беше първото отвличане на търговски кораб от сомалийски пирати от 2017 г. насам. В пика на нападенията си през 2011 г. сомалийските пирати костваха на световната икономика около 7 милиарда долара, включително стотици милиони долари, платени като откупи.

Индийският служител каза, че след отвличането на "Руен", флотът е държал района под "непрекъснато наблюдение", използвайки своите въздушни платформи и събраната информация от други кораби, които е проверявал.

По време на пика на активността на пиратите, индийският флот даваше на съд и осъждаше на затвор в Индия пиратите, които са участвали в големи нападения, но през последните месеци флотът ги оставяше в морето. Пиратите от кораба "Руен" ще бъдат първите, които ще бъдат съдени в Индия от години, добави служителят.

Индия е разположила най-малко дузина военни кораби в Аденския залив и северната част на Арабско море от декември, за да помага на кораби на изток от Червено море, където ВМС на няколко страни, включително САЩ, се опитват да осигурят безопасни маршрути от атаките на йеменските бунтовници хути.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!