Има реален риск Босна и Херцеговина да се разцепи и това е в интерес на Русия

OFFNews 30 май 2022 в 20:49 5810 3

Бисера Туркович

Снимка mvp.gov.ba

Бисера Туркович

Министърът на външните работи на Босна и Херцеговина Бисера Туркович заяви пред италианския вестник "Кориере дела сера", че отцепването на Република Сръбска от страната "вече е започнало" и изтъкна, че има заплаха от влияние на Русия на Балканите.

"Отцепването на Република Сръбска от Босна и Херцеговина вече започна, а ЕС има прост метод да предотврати попадането на Балканите под руско влияние - да приеме неотложно кандидатурата на Босна и Херцеговина за членство", каза тя, цитирана от БТА.

Туркович посочи, че Сърбия трябва да направи своя избор между Брюксел и Москва и че е разтревожена, защото "Москва иска да стане велика като някога".

Според нея "несъмнено Русия няма да спре" и няма да тръгне само срещу Молдова и Приднестровието, а и към Балканите.

Във връзка с потенциалното отцепване на Република Сръбска Туркович направи оценката, че "приетите решения от Република Сръбска са в тази посока" и до една година ще влязат в сила, а ако босненският сръбски лидер Милорад Додик победи на изборите през октомври, той без съмнение ще приложи плана си.

Додик от години се обявява за отцепване на босненската сръбска мини-държава от останалата част на страната. Тази зима той засили кампанията за отцепване, като обеща да създаде собствена армия, съдебна и данъчна система на Република Сръбска.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5531

2

Ран Босилек

30.05 2022 в 22:24

Естествено, хората искат да са свободни а не американски протекторат.

1331

1

ваксиниран

30.05 2022 в 22:00

Само да не дойде някой да ги самоопределя вместо тях, че виждаме какво става...