Идването на Тръмп превърна „1984“ отново в бестселър

OFFNews Последна промяна на 26 януари 2017 в 15:22 7940 1

Антиутопията на Джордж Оруел "1984" за един деспотичен авторитарен режим  се завръща като бестселър. Преди броени дни романът взезе в класацията на 10-те най-продавани книги в Amazon, а вчера застана на първо място по продажби.

Повишеният интерес се отдава на използвания от администрацията на Доналд Тръмп термин "алтернативни факти", пише Ройтерс. използва го съветничката на новия президент Келиан Конуей по повод броя на зрителите на президентската официалната церемония за клетвата на Тръмп. В първата си пресконференция новата администрация обвини медиите, че са излъгали за мащаба на събитието. Говорителят на президента Шон Спайсър отсече, че е имало рекордна посещаемост. По-късно Конуей коментира, че Белият дом се е опитал да предложи "алтернативни факти".

Словосъчетанието е породило асоциации с Оруеловото произведение, към което авторът дори пише речник на изкования от режима език.

Само за седмица издателят на "1984" в САЩ е напечатал нов тираж от 75 000 книги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16582

1

spirit оригиналът

26.01 2017 в 18:09

Декретът на Тръмп за частична забрана на мюсюлманската емиграция минава днес в новините некоментирано – точно, както преди Десети ноември минаваха и новините за леки промени в правителствата на братските социалистически страни. Цяла година преди 10 ноември падаха братски соц правителства. Ние се снишаваме. Като сега.

Когато вече не си на двадесет - трябва винаги да гледаш на историята като фарс.

Смешно е днес това, което виждаме. Гаулайтерите на неолиберализма и безпричинната емиграция днес мълчат.

Е, утре могат да майданизират избрания Тръмп и пак да пуснат ордите. И пак ще е смешно.

Не можете да отречете че демографията, работната ръка, гетоизацията, войната даже по нашите земи - всичко това зависи от някакъв надут човек в Белия дом. Това е колкото унизително, толкова и смешно.

Затова политиците в България трябва да се уважават предпазливо.

Никога на скандирайте политически имена. Ще изглеждате тъпо - малко по-късно.

Американските президенти - още по-предпазливо уважавайте.