Ясни са министрите в новото правителство на Северна Македония

OFFNews Последна промяна на 20 август 2020 в 11:00 1500 0

Зоран Заев и Али Ахмети

Лидерът на СДСМ и бъдещ премиер на Северна Македония Зоран Заев обяви състава на новия кабинет от страна на своята партия. Министрите от коалиционния партньор ДСИ бяха обявени от лидера на партията Али Ахмети.

Министър на вътрешните работи ще бъде Оливър Спасовски, на отбраната – Радмила Шекеринска и на правосъдието – Божан Маричич. Благой Бочварски ще оглави министерството на транспорта и съобщенията, Ягода Шахпаска ще бъде министър на министерството на труда и социалната политика, а Ирена Стефовска ще бъде новия министър на културата. Венко Филипче остава министър на здравеопазването, вицепремиерът Мила Каровска ще оглави министерството на образованието и науката, а настоящият външен министър Никола Димитров ще бъде заместник министър-председател, отговарящ за европейските въпроси. Фатмир Бесими ще бъде вицепремиер по икономическите въпроси, а Люпчо Николовски ще бъде заместник министър-председател за борба с корупцията. Министърът на местното самоуправление ще бъде допълнително обявен.

Заев подчерта, че това са професионални, отговорни и всеотдайни служители, които бъдещия четиригодишен мандат ще изпълнят изцяло програмата и принципите на коалицията.

Новият кабинет ще има 19 министерства, а не 26 както преди.

По-рано ДСИ обяви своите кандидати. Както заяви лидерът на партията Али Ахмети след заседанието на Централния съвет на партията, което се проведе днес в Тетово, Буяр Османи ще бъде министър на външните работи, Фатмир Бесими ще оглави министерството на финансите, Крешник Бектеши остава министър на икономиката, а министър на околната среда ще бъде Насер Нуредини.

Остава, както Ахмети по-рано заяви, коалиционните партньори да договорят друг министър в Министерството на информационното общество, а утре ще бъде избран председателят на Парламента Джафери.

Приоритетите на новото правителство, каза Заев, ще бъдат икономиката, съдебните реформи, капиталовите инфраструктурни проекти, околната среда и инвестициите в здравеопазването. Продължава изпълнението на споразумението от Преспа с Гърция и на Охридското рамково споразумение.

„Ахмети и аз, бяхме достатъчно далновидни, за да се съглася да ръководя правителството в продължение на четири години, а през последните сто дни министър-председателят да бъде предложение на ДСИ по взаимно съгласие. Парламентарното мнозинство ще уважава духа на съвместната работа, което означава конструктивност, диалог, уважение към мнението на други хора, основано на аргументи и изграждане на консенсусна демокрация, вместо паралелизъм, етноцентризъм и стремеж към надмощие. СДСМ и ДСИ вече хармонизират своите предизборни платформи в съвместна четиригодишна правителствена програма”, каза Заев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !