Ярослав Качински бе преизбран за лидер на управляващата партия в Полша

Доналд Туск оглави отново основната опозиционна сила - либералната партия "Гражданска платформа"

OFFNews 03 юли 2021 в 22:03 1415 0

Ярослав Качински бе преизбран за лидер на управляващата от 2015 г. в Полша партия "Право и справедливост" (ПиС) на провелия се днес конгрес на консервативната националистическа формация, предаде БТА.

Това стана в деня, когато бившият полски премиер Доналд Туск оглави отново основната опозиционна сила - либералната партия "Гражданска платформа" (ГП).

Туск се оттегли временно от полската политика, докато бе председател на Европейския съвет между 2014 и 2019 г., но по това време критикуваше консервативното правителство в родината си, което влезе в конфликт с Брюксел заради редица свои политики.

"За последен път заставам начело на ПиС", каза Качински на пресконференция. Той подчерта, че партията му е изправена пред много предизвикателства.

По думите му в ПиС има много проблеми, заради които нейният рейтинг пада. Според него формацията трябва да се раздели с хората, които й вредят, да заложи на подкрепата за селските райони и да се продължи програмата за икономическо развитие на страната и социалната подкрепа за населението.

72-годишният Качински без прекъсване е начело на ПиС от януари 2003 г. Сега той е най-влиятелният политик в Полша. Освен лидер на управляващата партия Качински е и вицепремиер, отговарящ за въпросите на националната сигурност.

По-рано днес Доналд Туск беше избран за нов лидер на най-силната опозиционна партия в - "Гражданска платформа", предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че за мнозина в либералната ГП, чийто съосновател е Туск, залогът е в бъдещето на Полша в Европейския съюз.

Парламентарните избори, насрочени за 2023 г. ще определят дали управляващата ПиС, водена от Качински, ще продължи споровете си с Брюксел по въпроси, вариращи от съдебната реформа, която според ЕС подкопава независимостта на съдиите, до правата на ЛГБТ общността.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови