Япония ще подпомогне съседните на Украйна държави да приемат бежанци

OFFNews 11 май 2023 в 16:14 924 0

Снимка pixabay

Япония ще представи план, с който да подпомогне приемането на бежанци в съседните на Украйна държави. За тази цел ще са необходими 1 милиард долара, съобщи японският министър на финансите Шуничи Судзуки, цитиран от БТА.

Финансирането ще бъде предоставено чрез Държавната японска банка за международно сътрудничество (JBIC), която обикновено предлага помощ под формата на заеми, гаранции и дялово финансиране.

Судзуки ще председателства тридневна среща на финансовите лидери от Групата на седемте най-развити индустриални държави (Г-7) в град Ниигата, северно от Токио. Именно там той съобщи, че Фондът ще се използва и за улесняване на инвестициите на японски фирми в тези страни

Предстои Г-7 да потвърди финансовата подкрепа по отношение на Украйна, както и да обяви резултатите от програмите за помощ по линия на Международния валутен фонд. Същевременно ще насърчи и координацията между развиващите се финансови институции и ще подкрепи съседните на Украйна държави.

На срещата ще се обсъди и как да се попречи на Русия да заобикаля санкциите, наложени след нейното нахлуване в Украйна.

Не се споменава за допълнителен пакет от санкции срещу Русия, нито за по-нататъшна финансова подкрепа на Г-7 за Украйна. Судзуки сигнализира, че Групата на седемте може да заеме изчака, за да прецени ефекта от по-ранните мерки.

В Г-7 влизат Великобритания, Канада, Франция, Германия, Япония, Италия и САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша