Япония се оттегля от изграждането на АЕЦ Синоп в Турция

Последна промяна на 04 декември 2018 в 19:27 2908 1

Снимка Pixabay

Снимката е илюстративна.

Япония се подготвя да изостави проекта за ядрената електроцентрала „Синоп“ в Турция, тъй като необходимостта от по-високи мерки за сигурност и обезценяването на турската лира налагат увеличение на разходите, съобщава в. „Джумхуриет“.

Японският в. „Nikkei“ пише, че разходите за проекта, планирани от консорциума от публични и частни инвеститори начело с Токио, са удвоили първоначалните си оценки и са се увеличили до около 5 трлн. Йени (44 млрд. долара). Това затруднява водещата компания Mitsubishi Heavy Industries и останалите партньори да продължат проекта.

Вестникът посочва, че основните причини за увеличаването на разходите са в необходимостта от далеч по-високи стандарти за сигурността, най-вече след катастрофата с японската АЕЦ „Фукушима Даичи“ през 2011 г., както и тежкият срив в стойността на турската лира.

Японско-френски консорциум се беше договорил за строителството на втората АЕЦ в Турция в Синоп. Проектът се разглеждаше като модел за износ на японската инфраструктура.

„Джумхуриет“ отбелязва, че заради изграждането на мегапроекта на отредения терен са били изсечени над 650 000 дървета.

Все още няма официална позиция на Анкара по проблема с възможния провал на проекта.

Анкета

За кого ще гласувате на изборите за Европейски парламент на 26 май?

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

841

1

zuljin

05.12 2018 в 08:21

Какви са тези "далеч по-високи стандарти за сигурността"...???

Фукушима замина заради меко казано дебилно проектиране... Може ли да навреш аварийно захранване на реактор в подземен етаж, в район с особено висока степен на опасност от наводнения???