Япония с ново правителство

26 декември 2012 в 16:36 2786 0

Шиндзо Абе, министър-председател на Япония. Снимка: EPA/БГНЕС
Шиндзо Абе, министър-председател на Япония. Снимка: EPA/БГНЕС

Япония има ново правителство от днес. Новоизбраният премиер Шиндзо Абе представи днес състава на кабинета си, предадоха световните агенции.

По-рано днес Абе, който бе министър-председател през 2006 и 2007 г., получи втори шанс да управлява страната от долната камара на парламента. Вицепремиер, финансов министър и държавен министър по финансовата система ще е 72-годишният Таро Асо, който оглавяваше японското правителство от 2008 до 2009 г.

Външен министър става 55-годишния Фумио Кишида, който е смятан за експерт в японско-американските двустранни отношения.

Икономически подем, реформи в образованието, възстановяване на сигурността, по-твърда политика спрямо Китай са основни цели за управлението на 58-годишния Абе, който е лидер на Либерално-демократическата партия на Япония.

През декември партията на Абе спечели и изборите, след като премиерът Йошихико Нода и правителството му подадоха оставки.

Абе е внук на бивш премиер и син на бивш външен министър.

Завръщането му начело на Япония идва в момент на рецесия за страната, напрежение в отношенията с Китай и Русия за оспорвани територии (островите Сенкаку в Източнокитайско море).

Първият мандат на Абе бе белязан от скандали, но и от здравословни проблеми на самия премиер.

Сега Абе планира чрез реформи в Японската централна банка да сложи край на дефлацията.

Той обещава да защитава и енергийната автономия на страната си, дори и връщане в експлоатация на ядрени реактори или изграждането на нови реактори.

Шиндзо Абе е женен за дъщерята на богат бизнесмен. Със съпругата му Акие нямат деца.

Акие, дъщерята на президента на компанията „Моринага“ - производител на хранителни стоки и сладкарски изделия, е собственик на един от най-популярните барове в Токио и понякога дори сама стои зад бара и сервира питиета. Работила е и като диджей.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови