Как се гласува по японски

16 декември 2012 в 15:34 2750 1

Премиерът на Япония Йошихико Нода. Снимка: ЕПА / БГНЕС
Премиерът на Япония Йошихико Нода. Снимка: ЕПА / БГНЕС

Парламентарни избори се провеждат в Япония днес. Вероятно е след този вот правителството на премиера Йошихико Нода да бъде наказано от избирателите, а консерваторите да се върнат на власт след три години в опозиция, коментират наблюдателите. 

Ето и любопитни факти за това как се гласува по японски, подбрани от Франс прес:

В Япония бюлетините сами се разгъват в урните.

 Докато в САЩ социалните мрежи като Фейсбук изиграха основна роля при последните избори, а в Китай строго ги следят и при нужда им слагат намордник, защото се страхуват от тях, в Япония на 21 век продължават да са в сила добрите стари методи.

 Забранено е да се саморекламираш по интернет през 13-те дни на официалната кампания, а това още повече отдалечава политиците от японската младеж. Не само, че кандидатите нямат право да си чатят онлайн, но те трябва също да се въздържат да обновяват сайта си или да публикуват нови данни във Фейсбук през двете седмици преди изборите.

 Някои му намират колая подобно на енергичния кмет на Осака, 40-годишният Тору Хашимото – бивш адвокат, който умело използва закона, като твърди, че макар неговата партия да е кандидат на изборите, той самият поименно не е.

 Колкото до кандидат-депутатите или многократно преизбираните стари пушки, те по старому обикалят села и паланки.

 Това дава живописен вид на кампанията по места с облепените с предизборни лозунги камионетки с щръкнали високоговорители, които кръстосват окръзите, спират се по гари и търговски центрове и тресат кварталите с гръмките си уредби. Старо демодирано клише: господа с достопочтен вид, лъщящи от пот или зъзнещи, качени на покрива на колите с три-четири микрофона в ръка, които се дерат до пресипване... с риск да си загубят гласа или да се контузят, както неотдавна стана с досегашния министър-председател Йошихико Нода.

 След този цирк идва денят на изборите. Фактически по-правилно е да се каже дните на изборите, защото може да се гласува още на другия ден след началото на официалната кампания.

 Гласоподавателите, които не могат да отидат до урните в деня на изборите, имат възможността да го сторят преди това без никакви специални постъпки нито дори извинение. С лична карта и изборните документи, които са получили, те могат да изпълнят дълга си дори в супермаркетите или гарите. Близо 10% от избирателите бяха предпочели да гласуват предварително на предишните парламентарни избори през 2009 г.

 Отворена врата за измама? - Съвсем не. Макар да се е случвало групи за натиск да плащат на избиратели, за на пишат каквото им диктуват на бюлетината, през последните години не са установени доказани случаи на измама.

 Пишеш на ръка при гласуването, четеш на машина при броенето.

 В изборните секции няма кабини. Вместо тях обикновени боксове без завеси с прозрачни прегради между тях. Залепена инструкция за начина на гласуване, молив и ... "интелигенти бюлетини".

 Няма предварително написано име на обикновените малки чисти листа. След като бъдат пуснати в урната, сгънати на четири и без плик, те са направени така, че сами се отварят. Неудобството е, че така е по-скъпо. Предимството: броенето става по-бързо.

 Традиционна Япония: избирателите пишат на ръка името на техния кандидат било с идеограми (канджи) или на японските сричкови азбуки (хирагана или катакана). Те могат да смесват и трите и да пишат с курсив. Бюлетината ще бъде върната само ако е напълно нечетлива, ако написаното име не съществува, ако има две еднакви фамилни имена или пък е написана друга дума.

Автоматите могат да четат, да разпознават имената и да насочват бюлетините в отделението на всеки кандидат, както при разпределянето на писмата в пощите. Става много бързо – до 660 бюлетини в минута.

 Втора машина брои отново купчините на всеки кандидат със скорост от 1500 бюлетини в минута. Накрая всичко се проверява от човека.

В страна, където влаковете и метрото пристигат с точност до секундата, има резултати със запетая. В един избирателен окръг двама кандидати носят едно и също име, а избирателите са забравили да напишат презимето им: в такъв случай бюлетините се делят между двамата едноименници пропорционално на броя на получените гласове и това понякога дава резултат от рода "Г-н Ямада: 547,4 гласа".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови