Япония дава ядрените си отпадъци на САЩ, за да не попаднат в терористи

Марина Юнакова 24 март 2014 в 18:50 3042 1

Шинзо Абе. Снимка: Уикипедия

Американският президент Барак Обама и японският министър-председател Шинзо Абе постигнаха споразумение Япония да предаде стотици килограми ядрени отпадъци на САЩ, пише "Би Би Си". Решението бе взето днес на срещата на Г -7 по ядрените въпроси в Хага.

Чрез разполагане на депа за ядрени отпадъци по територията на страната американската администрация се опитва да предотврати попадането на ядрен материал в ръцете на терористични организации.

Въпреки това Япония ще запази голямо количество плутоний под формата на обработено ядрено гориво, получено от своите централи. Страната обаче ще продължи дългогодишната си политика да не разработва атомно оръжиe, приета след атаките над Хирошима и Нагазаки в края на Втората световна война.

Планира се плутоният да се използва повторно от японските атомни електоцентрали, които спряха дейността се непосредствено след аварията във Фукушима през 2011 година.

Китай бе една от страните, която изрази най-силно безпокойство от огромното количество ядрен материал, складиран в Япония. През февруари китайските държавни медии поискаха обяснение от японския премиер за причините, поради които страната все още не се е освободила от тоновете опасни вещества.

Япония разполага с технология да разработи атомно оръжие в рамките на година, ако поднови ядрените си експерименти, смятат китайски експерти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!