Яйца в съдебната зала. Доживотен затвор за измяна получи бившият окръжен прокурор на Николаев

OFFNews 29 юни 2023 в 11:01 14359 5

Снимка Суспилне

След произнасяне на присъдата към кабинката, в която беше подсъдимият експрокурор полетяха сурови яйца.

Бившият ръководител на Николаевската окръжна прокуратура в Украйна Генадий Герман получи доживотна присъда по обвинение за държавна измяна и сътрудничество с руските специални служби. Веднага след обявяването на присъдата Герман беше замерен със сурови яйца в съдебната зала.

Според събраните доказателства, прокурорът е предавал на руснаците информация за военни обекти и за резултатите от руския обстрел срещу Николаев. Делото се гледа в Приморския районен съд в Одеса.

С помощта на посредник Генадий Герман е предавал по-конкретно оперативни данни за обстановката в Николаев и региона, за пораженията от руските обстрели, ежедневни пароли за пропускателните пунктове в региона, данни за загинали военни и цивилни, за руски военнопленници и местата, където ги държат.

Герман е разкрит в резултат на оперативна комбинация още през пролетта на 2022 година, при която Службата за безопасност на Украйна извършила имитация на престъпления. Така украинското контраразузнаване осигурило на заподозрения достъп до фалшиви списъци на загинали военнослужещи от ВСУ.

Няколко дни по-късно тези списъци са открити у човек на руското разузнаване, който се е намирал под наблюдението на СБУ. При извършените обиски украинските служби открили мобилен телефон, компютърна техника и флашки, съдържащи доказателства за незаконната дейност на прокурора. През април 2022 Гермн е арестуван.

В съдебната зала са присъствали роднини на загинали при удар срещу казармите в Николаев – атака, чиито попадения са били коригирани лично именно от Генадий Герман. За всички престъпления по обвинението бившият прокурор беше признат за виновен, а съдът му определи наказание доживотен затвор. Веднага след произнасянето на присъдата от страна на публиката към бившия прокурор полетяха сурови яйца, описват репортери от съдебната зала.

Адвокатът на Герман, Станислав Клименко обяви, че клиентът му не се признава за виновен. Самият Клименко окачестви присъствието на близки на загинали войници като грешка или манипулация, тъй като в материалите по делото не е присъствал казусът с коригиране на руския огън по казармите в Николаев.

В същото време ръководителят на Николаевската областна военна администрация Виталий Ким поздрави съда за решението и публикува момент от обявяването на присъдата срещу предателя.

„Благодаря на Дирекцията на Службата за безопасност на Украйна в Николаевска област и на всички, които участваха в задържането и осъждането на негодника. Всеки престъпник ще бъде намерен и наказан“, подчерта Ким.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

6

Constanza

30.06 2023 в 07:52

А Копейкин кога?

905

4

Putyo

29.06 2023 в 16:05

Копийки, копейки... навсякъде копейки :(

1000

3

bucher

29.06 2023 в 14:35

Абе има ли фалшиви данни, които най-реално са стигнали до руzz-наци-тата ? Има. Аре фак офф.

345

2

Джендо Джедев

29.06 2023 в 14:27

Тоя е от чергата на Копейката.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика