Quantcast

Ядреният взрив в Швейцария "се отлага"

OFFNews Последна промяна на 29 ноември 2014 в 15:40 14868 8

Швейцария, една малка, красива и добре въоръжена страна с предвидливи граждани.

Тези дни в някои новинарски сайтове, а после и в социалните мрежи, плъзна една всяваща паника новина: "В очакване на ядрен взрив, Швейцария раздава лекарства против радиация на гражданите".

Преди да ви препоръчаме да се втурнете към аптеките, потърсихме мнението на български учен, който работи в Цюрих. 

Владимир Бранков работи в най-големия швейцарски изследователски институт за ядрена енергетика Paul Scherrer, който пък е на по-малко от 30 км от 3 ядрени реактора. Ето какво ни каза той:

"Пълни глупости са това за ядрения взрив. Заглавията "в очакване на ядрен взрив" са просто смешни: Виждате ли, швейцарците знаят, че една от централите им ще гръмне и няма какво да се направи, освен да се чака. Всъщност, е разширен обхвата на безопасност около ядрените централи. Цюрих е на 40 км от 3 реактора, а аз съм на 30 км. Онзи ден получих йодни таблетки. В случай на тежка авария се взимат тези таблетки за да се пренасити щитовидната жлеза с йод, защото въпросния елемент, който се образува в процеса на делене на уран-235, е силно радиоактивен и се усвоява в щитовидната жлеза. Тоест, ако има тежка авария при която йод и цезий винаги се изхвърлят, то тогава радиоактивния йод просто ще премине през организма и няма да се натрупа в щитовидната жлеза."

Според него става въпрос за масова акция за раздаване на таблетки с превантивна цел.

"Просто не трябва да се изключи възможността от тежка авария (под такава авария не се разбира само разтапяне на реактора, а дори малки изхвърляния на радиация). Правилно ги раздават, но анти-ядреното лоби използва възможността да създава паника, уви", уточни специалистът.

Швейцария е малка, неутрална, миролюбива, но добре въоръжена страна. В почти всеки швейцарски дом има автомат, но патроните се държат в казармите под строг контрол.

Също така, за абсолютно всеки жител на страната има място в скривалище на около 100 метра от къщата, в която живее. Това въобще не означава, че очакват утре някой да им обяви война.

Швейцарците просто искат да се предпазят от всякакви евентуални неприятности.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.11 2014 в 12:36

Голяма тъпотия тресе като цунами клоаката България. А журналята, недоучили граматика и правопис, се упражняват в истеричен унес върху чуто-недочуто... За сведение йодните хапчета се раздават навсякъде в нормалните европейски държави. Това са богати държави с превантивна грижа за своето население. Настина става въпрос за масова акция за раздаване на таблетки с превантивна цел: Франция, Белгия, Холандия, Германия, Люксембург... навсякъде раздават! А не като в България да пращат населението на матифестация в изливащия се дъжд, точно когато чернобилският облак минава през България. Впрочем, поводът може би е миналото самолетче с цел наблюдение над френска централа, за което се подозират терористи от Ислямска държава.

30.11 2014 в 08:54

1_11 може ли да те попитам един въпрос - боли ли когато си безмозъчен?

30.11 2014 в 05:23

По света има 370 тикащи бомби, половината от тях са на граничещата със край на работният живот възраст 45-50 години, и половината не отговарят на земетресенията наблюдавани в последно време. С други думи, интересното тепърва започва. Искате електричество, получавате мръсни бомби.

29.11 2014 в 22:56

Цветан, това не е вярно - новината е от "Епохалните.." http://www.epochtimes-bg.com/201404/14142740.html и наистина звучи паникьорски.
А това, доколко "никой не е останал с впечатлението, че ще гърми ядрена централа" може да гарантираш само за себе си и за хората, които си попитал.
29.11 2014 в 21:27

По-добре ядрен взрив, отколкото да ядат собствените си кучета и котки.

Отдавна се съмнявах, че има нещо гнило в Швейцария, и ето - истината излезе наяве - ШВЕЙЦАРЦИТЕ ЯДАТ ДОМАШНИТЕ СИ ЛЮБИМЦИ КОТКИ И КУЧЕТА.

Направо съм потресен. Какво падение! По-добре ядрен взрив!

29.11 2014 в 18:57

У нас пък помислихме, че е в случай, че Путин се изпути случайно.
Няма паника. Превенция. По пощата, културно в сива кутийка, на главаа от домакинство по една, с адрес на подател от Берн.

29.11 2014 в 17:47

А всъщност става дума за кампания, която се провежда през определен интервал. Различното тази година е, че хапчета получават хората, които живеят в радиус от 50км до ядрена централа, а не на 20 км както е било преди. И няма никаква паника, тъй като имаше разяснителна кампания месец преди да започне раздаването.

29.11 2014 в 17:13

Първо не бъдете лицемери, защото точно вие бяхте един от сайтовете, които първи публикуваха тази новина. ок?! Второ, никой не е останал с впечатлението, че ще гърми ядрена централа, а по-скоро, че швейцарското правителство подготвя населението за възможен ядрен конфликт...