Ядреният взрив в Швейцария "се отлага"

OFFNews 29 ноември 2014 в 15:40 15760 8

Швейцария, една малка, красива и добре въоръжена страна с предвидливи граждани.

Тези дни в някои новинарски сайтове, а после и в социалните мрежи, плъзна една всяваща паника новина: "В очакване на ядрен взрив, Швейцария раздава лекарства против радиация на гражданите".

Преди да ви препоръчаме да се втурнете към аптеките, потърсихме мнението на български учен, който работи в Цюрих. 

Владимир Бранков работи в най-големия швейцарски изследователски институт за ядрена енергетика Paul Scherrer, който пък е на по-малко от 30 км от 3 ядрени реактора. Ето какво ни каза той:

"Пълни глупости са това за ядрения взрив. Заглавията "в очакване на ядрен взрив" са просто смешни: Виждате ли, швейцарците знаят, че една от централите им ще гръмне и няма какво да се направи, освен да се чака. Всъщност, е разширен обхвата на безопасност около ядрените централи. Цюрих е на 40 км от 3 реактора, а аз съм на 30 км. Онзи ден получих йодни таблетки. В случай на тежка авария се взимат тези таблетки за да се пренасити щитовидната жлеза с йод, защото въпросния елемент, който се образува в процеса на делене на уран-235, е силно радиоактивен и се усвоява в щитовидната жлеза. Тоест, ако има тежка авария при която йод и цезий винаги се изхвърлят, то тогава радиоактивния йод просто ще премине през организма и няма да се натрупа в щитовидната жлеза."

Според него става въпрос за масова акция за раздаване на таблетки с превантивна цел.

"Просто не трябва да се изключи възможността от тежка авария (под такава авария не се разбира само разтапяне на реактора, а дори малки изхвърляния на радиация). Правилно ги раздават, но анти-ядреното лоби използва възможността да създава паника, уви", уточни специалистът.

Швейцария е малка, неутрална, миролюбива, но добре въоръжена страна. В почти всеки швейцарски дом има автомат, но патроните се държат в казармите под строг контрол.

Също така, за абсолютно всеки жител на страната има място в скривалище на около 100 метра от къщата, в която живее. Това въобще не означава, че очакват утре някой да им обяви война.

Швейцарците просто искат да се предпазят от всякакви евентуални неприятности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови