Ядрена подводница на САЩ се сблъска с неясен обект в Южнокитайско море, 11 са ранени

OFFNews 08 октомври 2021 в 11:16 4400 1

Снимка pixabay

Американска ядрена подводница се е ударила в неиндентифициран обект във водите на Южнокитайско море, докато е патрулирала там. Пострадали са 11 моряци, съобщават АП и Би Би Си, като се позовава на американския военноморски флот (ВМФ) и собствени източници.

Сблъсъкът е станал в събота, 2 октомври.

Източниците на АП твърдят, че се е случил при рутинни операции, за които флотът не е съобщил преди четвъртък, за да ги запази в тайна. Подводницата не се е сблъскала с друга подводница, твърди един от информаторите. Възможно е да е потънал плавателен съд или друг неизследван обект.

Американският флот заяви, че атомната задвижваща инсталация нe е засегната. Размерът на щетите се оценява.  Подводницата може да продължи да плава. В изявлението не се дават подробности за местонахождението на инцидента или за броя на пострадалите, като се казва само, че нараняванията не са "животозастрашаващи".

Броя на пострадалите съобщават двама американски източници пред АП. Според Военноморския институт по време на инцидента подводницата е участвала в международно учение в Южнокитайско море.

Инцидентът се случва на фона на нарастващо напрежение в региона.

Говорител на военоморските сили на САЩ заяви, че сега подводницата се насочва към американската територия Гуам. 

Инцидентът се случи само седмици след създаването AUKUS - военен съюз между САЩ, Великобритания и Австралия, чиято цел според анализатори е противодействие на влиянието на Китай в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Междувременно съветникът за национална сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че е "дълбоко загрижен" за действия, които подкопават мира в Тайванския проток, който разделя Тайван и Китай. Изявлението му дойде след като Пекин изпрати рекорден брой военни самолети в тайванската зона за противовъздушна отбрана. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews