'Яденето не е привилегия': В Аржентина протестират срещу реформите на Хавиер Милей

OFFNews 25 януари 2024 в 12:53 1202 0

Протест в Аржентина

Снимка GettyImages

Снимка от протестите в Аржентина; плакат с надпис: "Родината не се продава"

Десетки хиляди аржентинци излязоха на протест срещу плановете на новия президент Хавиер Милей за орязване на правата на работниците. Големи тълпи се събраха вчера в сърцето на Буенос Айрес и други градове за демонстрации, свикани от профсъюза CGT, съобщи Би Би Си.

Някои от протестиращите носеха плакати с надпис "Яденето не е привилегия", а на други се четеше: "Родината не се продава" и "Спрете да ограбвате пенсионерите".

"Хората са ядосани... никой не може да го отрече", заяви съпредседателят на CGT Ектор Даер.

Президентът Милей положи клетва преди 45 дни, обещавайки трудови реформи и стабилизиране на аржентинската икономика. Той вече съкрати 5000 държавни служители. Реформите му обаче се оспорват на няколко фронта, като а заведени над 60 съдебни дела, а държавният глава вече е изправен пред няколко вълни от публични демонстрации.

По-рано той заяви, че ще е необходимо "шоково лечение", за да се извади страната от икономическата криза, и добави, че онези, които му се противопоставят, ще предизвикат "социална катастрофа с библейски размери".

Опитът на новия президент да увеличи изпитателния срок за работа от три на осем месеца, да намали размера обезщетението в случай на уволнение и да намали отпуска по бременност вече беше замразен от съда в очакване на преразглеждане от Конгреса на страната. Правителството разчита на парламента да одобри и приватизацията на държавните предприятия. Партията на Милей обаче е едва третата по големина в парламента и среща опозиция от по-големите партии.

Опозиционните партии и синдикатите твърдят, че предложената дерегулация и съкращения на публичните разходи ще засегнат най-уязвимите и ще увеличат бедността.

С това е съгласен и Науел от социалното движение Movimiento Evita, който заяви пред Би Би Си, че работническата класа страда под управлението на Милей.

"Нито един от законите, които се опитват да прокарат в Конгреса, не са, за да помогнат на работническата класа, която е тук днес и която понася удара", каза той.

Министърът на вътрешните работи на страната Патриша Булрич настоя, че администрацията на Милей няма да бъде победена и заяви в "X", че много повече хора отиват на работа, отколкото излизат на улицата.

Стачката в сряда, продължи 12 часа, засегна обществения транспорт, полетите и други услуги. Авиокомпания "Аеролинеас Аржентинас" отмени близо 300 полета, което промени плановете на над 20 000 пътници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика