Първи неуспех за новия президент на Аржентина: Трудовите му реформи са временно спрени

OFFNews 04 януари 2024 в 11:30 1131 0

Хавиер Милей

Снимка БТА/АП

Президентът на Аржентина Хавиер Милей

Аржентинското правосъдие временно отхвърли реформите в трудовото законодателство, включени в дерегулационния "мегауказ" на президента Хавиер Милей, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Органът по трудово право - Националната трудова камара, беше сезиран от най-големия профсъюз в страната. Така той предприе "предпазна мярка, с която се спира прилагането" на разпоредбите на глава "Труд" от указа от 20 декември, в очакване на преразглеждане на законодателството по същество.

В решението си съдиите подчертават, че това спиране е валидно "до постановяването на окончателно решение по въпроса по същество, повдигнат в настоящото производство".

Решението обаче ще бъде обжалвано, потвърждава източник на правителството. То е първият, макар и временен неуспех за новия ултралиберален президент Хавиер Милей.

Той положи клетва на 10 декември и 10 дни по-късно обяви указа, с който се определя рамката за мащабна дерегулация на икономиката, като се изменят или отменят повече от 300 нормативни акта, засягащи най-вече труда, контрола върху цените и наемите, приватизацията на публичните дружества, както и регулациите за износ и внос.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика