И в Мичиган ще броят повторно бюлетините от президентския вот

ОFFNews 05 декември 2016 в 12:35 2703 4

Мичиган ще стане вторият щат в САЩ след Уисконсин, в който ще се извърши повторно преброяване на гласовете от президентските избори на 8 ноември, предава Си Ен Ен.

Федералният окръжен съд нареди преброяването на гласовете да започне на обяд местно време в понеделник. Така се изпълнява искането на кандидата на Зелената партия Джил Стейн, която с подкрепата на демократите стартира инициатива за повторно преброяване в  Уисконсин, Мичиган и Пенсилвания.

Доналд Тръмп спечели в Мигичан с преднина от под 10 000 гласа от общо 5,5 млн., равняваща се над 0,2% от общия вот. Така републиканецът завоюва 16-те електори в Електоралната колегия. В Уисконсин преднината на републиканеца е около 22 000 гласа, а второто преброяване на бюлетините продължава. 

Намеренията на Стейн и демократите са силни критикувани не само от новоизбрания президент Тръмп, но и от главния прокурор на Мигиган.

"Гласоподавателите в Мичиган отхвърлиха кандидатурата на Джил Стейн и нейният отказ да приеме потвърдените изборни резултати представлява скъпа и рискована заплаха за данъкоплатците в Мичиган", написа Бил Шует в Туирът. Той добави, че е непростимо, че Стейн подлага на риск плащането на милиони долари и потенциална загуба на гласа на хората от щата в Електоралната колегия. 

Стейн оттегли искането си за преброяване на бюлетините в Пенсилвания за сметка на ново такова в рамките на всички щати. Тя ще подаде молба него във федерален съд днес.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови