И Судан пламна, броят на цивилните жертви расте

OFFNews 17 април 2023 в 14:33 4921 3

Судан

Снимка Судан Трибюн

Боеве се водят в цялата страна

Суданският лидер Мохамед Хамдан Дагало (Хемети), командир на паравоенните Сили за бърза подкрепа, заяви в Туитър, че международната общност трябва да се намеси срещу това, което той нарече "престъпленията на суданския генерал Абдел Фатах ал Бурхан", съобщи Ройтерс. 

"Неговата армия води брутална кампания срещу невинни хора, като ги бомбардира със самолети МиГ", пише Хамдан Дагало. 

Ожесточените боеве в Судан продължават, докато на този фон броят на жертвите на неочаквано избухналия конфликт между двете враждуващи армии там нарасна на 97 по данни на медицинска организация. 

Положението в суданската столица става все по-тежко, боевете между армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа за контрол над Судан продължават. Въздушните удари и артилерийският обстрел в различни райони на Хартум и в съседния Омдурман се ожесточиха, съобщава се за продължителна стрелба в района на щаба на армията, като над района се издига дим. Жители, които са се скрили в домовете си, казват, че има прекъсвания в електрозахранването и случаи на мародерство.

"Навсякъде се чуват стрелба от автоматично оръжие и артилерийски обстрели", каза пред АП от дома си в Хартум Уадея Махмуд Коко, която е ръководител на профсъюз, представляващ хиляди търговци на чай и други заети в хранително-вкусовата промишленост, допълва БТА. 

По думите ѝ вчера къщата на нейни съседи била ударена от пряко попадение на снаряд, вследствие на което загинали най-малко трима души. "Не можахме да ги откараме в болница, нито да ги погребем", каза Коко.

Освен в Хартум и Омдурман за сблъсъци се съобщава и в други големи градове, сред които и Няла, столицата на провинция Южен Дарфур и втори по население град в Судан. 

По данни на асоциацията на суданските лекари броят на жертвите на конфликта е достигнал до 97, а ранените са 942. По-рано Световната здравна организация съобщи за 83 загинали и над 1000 ранени.

През последните дни напрежението между началника на суданската армия и фактически президент на Судан Абдел Фатах ал Бурхан и заместникът му Мохамед Хамдан Дагало (Хемети) - командира на Силите за бърза подкрепа - прерасна в открит конфликт. Двете страни воюват помежду си с тежка артилерия, танкове и бойна авиация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-7195

3

vovchik

17.04 2023 в 18:36

Да, точно вагнерците са проблема там.

https://foreignpolicy.com/2022/02/03/sudan-coup-us-hamdok-democracy-transition-military/

Айде, за Политико разбрахме, че пишат глупости. И Foreignpolicy ли са от тази група?

3714

2

GB

17.04 2023 в 17:15

Прав сте. "Вагнер" действат и там.

4738

1

Того

17.04 2023 в 16:13

В Судан не бяха ли разположени части на "Вагнер"?
 
X

Да помогнем на украинските деца!