И основателят на партия Яблоко Григорий Явлински избяга от Русия

OFFNews 02 юни 2022 в 16:47 6704 3

Явлински
И Григорий Явлински избяга от руския свят, в който все по-трудно се живее.

Основателят на партия "Яблоко" Григорий Явлински е напуснал Русия, съобщи РИА Новости, позовавайки се на свой информиран източник.

"Политикът отлетя за Лондон снощи през Дубай", е заявил той пред проправителствената московска медия без да уточнява повече подробности.

Потвърждение на новината се появи във видеа от летище в Лондон, публикувани в Телеграм. На тях се вижда как руският политик, който от мнозина е определян като "опозиционер на каишка" на Кремъл, чака на опашка за паспортен контрол.

Пресслужбата на партия "Яблоко" опровергава новината за заминаването на Явлински от Русия. От политическата сила твърдят, че Явлински е заминал на почивка и ще се върне в страната след няколко седмици, пише РБК.

Явлински е съветски и руски държавник и политик, заместник-председател на Съвета на министрите на РСФСР (1990 г.), икономически съветник на председателя на Съвета на министрите на РСФСР (1991 г.), заместник-ръководител на Комитета за оперативно управление на народното стопанство на СССР с ранг на заместник министър-председател (1991 г.) и член на Политическия консултативен съвет при президента на СССР (1991 г.). Основател и ръководител на политическа партия "Яблоко" (1993-2008 г.). Кандидат за президентските избори в Руската федерация през 1996, 2000 и 2018 г.

Явлински не е първият висш руски политик, който напуска Русия, която изпадна в тотална изолация от цивилизования свят след нахлуването на войските ѝ в Украйна.

На 5 май президентският говорител Дмитрий Песков заяви, че бившият ръководител на "Роснано" Анатолий Чубайс е в чужбина и не работи в Русия. Същия ден медиите съобщиха, че Чубайс и съпругата му Авдотия Смирнова са били видени на летище "Бен-Гурион" в Тел Авив.

По-рано, на 21 април, бе съобщено, че Чубайс е подал оставка от съветите на директорите на АФК "Система" и на дъщерната ѝ компания "Електрозавод".

В края на март руският президент Владимир Путин подписа указ за освобождаването на Чубайс от длъжността специален представител на президента за връзките с международните организации за постигане на целите за устойчиво развитие. Според Песков Чубайс е подал оставка по собствено желание.

През последните месеци редица знаменитости, обществени и политически фигури напуснаха Русия. Сред тях са и суперзвездата Алла Пугачова и съпругът ѝ Максим Галкин, които се преселиха в Израел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

440

3

Pietro

02.06 2022 в 17:48

Накрая в руската очина ще останат да грухтят Путлер, Песков и Лавров. Тези идиоти искат светът да се промени по техните стандарти от средновековието. Няма как да стане ще трябва да си подвият опашките.

-5531

2

Ран Босилек

02.06 2022 в 17:34

Още един предател и чужд агент по- малко. Както оная русата където размахваше плакати в ефир, сега иска да се върне и видя какво е Европа, ама път назад няма.

10298

1

AntiZ

02.06 2022 в 17:06

Слушайте песков (и тоя с име като на помияра от форума) какво говори и не се чудете що сме различни с орките:"Европейците имат някакъв ген, който все още им пречи да се отърват от тази люспа и да бъдат с нас в състояние на взаимно изгодно съвместно съществуване. Това е някаква допълнителна хромозома или нещо друго, но те я имат."Тоя разбира и от генетика! Очевидно явлински има една хромозома дето песков и помияра я нямат:
https://t.me/dmytrogordon_official/1675
 
X

Да помогнем на украинските деца!